Fusie Huisartsenpost Zaanstreek met eerste hulp ZMC

Joëlla Angenent
Zaandam

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het ZMC en de Huisartsenpost Zaanstreek worden per 8 januari samengevoegd. Patiënten kunnen dan in de avond, nacht, en in het weekend terecht op één adres.

Nu gebeurt het nog te vaak dat mensen naar de eerste hulp snellen, terwijl ze ook door een huisarts behandeld kunnen worden. Hierdoor worden ze onnodig op kosten gejaagd, want een SEH-bezoek wordt meestal van het eigen risico afgehaald door de zorgverzekeraar en een doktersbezoek niet.

,,Naast dat het de patiënt dus geld scheelt, hopen we de verwarring weg te nemen. Nu moeten ze zelf kiezen: naar de huisartsenpost of toch naar de SEH? Straks is er gewoon één nummer waar je heen kunt bellen, dat van de huisartsenpost, waarna je iemand aan de lijn krijgt die beoordeelt waar je het beste heen kan’’, legt Robert Jan Derksen, traumachirurg bij het ZMC, uit.

De ingang van de gecombineerde afdeling, die ’Spoedzorg’ gaat heten, wordt de huidige ingang van de SEH. Het gebouw van de Huisartsenpost wordt daarnaast gezet en door een gang met de afdeling SEH verbonden. Deze situatie is tijdelijk, aangezien er flink wordt gebouwd aan het nieuwe ziekenhuis dat er in 2016 zou moeten staan. Lees meer in Dagblad Zaanstreek van donderdag 12 december.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.