Lege gasputten in Middenmeer in beeld voor winnen van aardwarmte

Martijn Gijsbertsen
middenmeer

Olie- en gasmaatschappij Vermilion en Energie Centrale Wieringermeer (ECW) op Agriport A7 laten onderzoeken of uitgerangeerde gasputten nabij Middenmeer kunnen worden omgebouwd tot aardwarmtebronnen.

,,We hebben een specialistisch bedrijf ingeschakeld om eens goed te bekijken of dat technisch haalbaar is’’, aldus woordvoerder Nico Tielens van Vermilion.

De onderneming in gasopsporing en -winning, ook actief in Slootdorp en omgeving, verwacht medio 2016 uitsluitsel over de kans van slagen.

Op basis van de onderzoeksuitkomsten en onderhandelingen met ECW wordt later de knoop doorgehakt of de reservoirs worden afgestoten.

Het gaat om drie putten, waarin de gasproductie in februari 2015 is stilgezet nadat deze bronnen verwaterd zijn geraakt.

ECW heeft begin september op Agriport voor een slordige dertig miljoen euro een geothermiecentrale met vier putten geopend om glastuinbedrijven van aardwarmte te kunnen voorzien.

Grondwater

Warmte uit zout grondwater op 2,5 kilometer diepte wordt via warmtewisselaars overgebracht naar het energienetwerk van ECW.

De innovatieve techniek voorziet acht kwekerijen voor twintig procent in warmtebehoefte.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.