Australië bedankt Nederland voor hulp

Kelly van Hal
Kiev

Australië heeft Nederland donderdag bedankt voor de hulp bij het terugbrengen van de Australische slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat gebeurde tijdens een herdenking bij het nationaal historisch museum in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

De bijeenkomst was een initiatief van Australië en sloot aan bij de dag van nationale rouw die donderdag in dat land wordt gehouden. De Australische ambassadeur in Oekraïne, Jean Dunn, zei dat de Australiërs rouwen om iedereen die is omgekomen op vlucht MH17, maar specifiek om de 38 Australiërs die het leven lieten. Dunn bedankte behalve de Nederlanders ook Maleisië, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor alle hulp bij de repatriëring van menselijke resten van slachtoffers van de ramp.

De leider van de Australische operatie in het gebied, Angus Houston, herinnerde eraan dat veel families 3 weken geleden wakker werden met vreselijk nieuws. Hij sprak van een tragedie van onbeschrijfelijke proporties. „We kunnen ze niet terugbrengen, maar we zullen ze wel thuis brengen”, zei de voormalige topmilitair over de slachtoffers. Namens de premier van Australië uitte Houston zijn diepste medeleven met de nabestaanden.

Nadat een sergeant een gedicht had voorgedragen, was er een minuut stilte. Dunn en Houston legden daarna samen een bloemstuk neer. Ook onder anderen de Nederlandse ambassadeur en Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, deden dat. Hun bloemstuk bestond uit Nederlandse lelies. Aalbersberg vertelde na afloop dat hij dagelijks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat intensief samenwerkt met zijn Australische en Maleisische collega’s. „We werken niet alleen samen, maar we rouwen ook samen. Dat raakt me”, zei Aalbersberg. „We staan hier voor de nabestaanden. Dit gaat dwars over alle grenzen heen.”

Ruim 60 mensen woonden de herdenking bij, onder wie ook vertegenwoordigers van Maleisië, Indonesië en van de Oekraïense president.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.