Minister ziet niets in pompen dijk

Annette Snaas
Purmerend

Er komen geen pompen in de Afsluitdijk en Houtribdijk om het waterpeil op IJsselmeer en Markermeer te verlagen.

Dat heeft minister Schultz van Haegen besloten na onderzoek. De pompen helpen wel het waterpeil verlagen, maar het effect op de benodigde dijkversterking is volgens haar gering.

Anderzijds meent de bewindsvrouw dat het ’concept bewezen sterkte’ waaruit blijkt dat de dijk sterker is dan gedacht, kansen biedt voor een minder ingrijpende dijkversterking.

Tegenstanders van de plannen voor een ingrijpende dijkversterking kunnen nog niet zeggen of ze blij of niet blij zijn. ,,De vraag is wat het alternatief is’’, zegt voorzitter Fons Elders van de Zuyderzeedijk Alliantie in Warder. ,,Het hangt er helemaal van af van welke aannames over de sterkte van de dijk nu wordt uitgegaan. Of adequaat met de monumentale dijk wordt omgesprongen.’’

,,Het goede nieuws is dat de pompen niet nodig zijn, omdat de stabiliteit van de dijk niet of nauwelijks wordt beïnvloed door het waterpeil’’, zegt Wim Tuijp, die namens de Zuyderzeedijk Alliantie deel uitmaakt van de onderzoekscommissie. Tuijp strijdt tegen de ’dijk voor de dijk’ die het hoogheemraadschap wil aanleggen in Volendam.

De minister verwacht de methodiek voor ’bewezen sterkte’ binnen 6 tot 8 maanden operationeel te hebben.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.