Westerlander wil na vergeefse zoektocht zelf krukelkor bouwen

Westerlander wil na vergeefse zoektocht zelf krukelkor bouwen
De originele krukelkor in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
© Foto Zuiderzeemuseum/Thijs Jansen
Westerland

De zoektocht van Wieringer Eilandmuseum Jan Lont in Stroe naar een originele krukelkor heeft tot op heden geen reacties opgeleverd.

Vandaar dat Westerlander Kees Hos (78) nu het plan heeft opgevat zelf zo’n vistuig, vroeger gebruikt voor de vangst van krukels of alikruiken (kleine slakken) op zee, na te maken.

Verdwenen

,,We zijn al heel lang, ik denk wel dertig jaar, naar zo’n krukelkor op zoek’’, vertelt de museumvrijwilliger. ,,Vermoedelijk zijn ze allemaal ’op’, verdwenen.’’

Hos weet dat er nog een origineel exemplaar wordt bewaard in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar heeft hij ooit een foto van genomen om een schaalmodel te kunnen maken.

Recent heeft Hos die kor ook opgemeten, zodat hij een replica kan (laten) maken. ,,Een foto ervan heb ik al. Met de maten kan ik verder.’’

Smidswerk

,,Het wordt veel smidswerk, dus of ik het alleen af kan, weet ik niet. Misschien moet er hulp worden ingeschakeld of moet ik een professionele smid in de arm nemen.’’

Het Wieringer Eilandmuseum heeft wel een krukelzeef in bezit. De krukelvisserij werd voorheen veel door vissers op Wieringen uitgeoefend.

Verhalen

Het museum zoekt ook mensen die verhalen kunnen vertellen over de voormalige krukelvisserij.

Hoeveel tijd het project van Hos in beslag gaat nemen, weet hij niet precies. Haast is ook niet echt geboden.

Tentoonstelling

De krukelvisserij is een onderwerp dat in 2019 in het Wieringer Eilandmuseum zal worden belicht tijdens een tijdelijke tentoonstelling over schepen en scheepsbouw van het Zuiderzeenetwerk.

Dat is een samenwerkingsverband tussen ruim twintig musea rond het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons