Promenade langs De Nieuwe Meer (7 km)

Je verwacht ze niet in het Amsterdamse Bos. Glimmende zwammen en reusachtige elfenbankjes op beschimmelde boomstammen. Minstens zo verrassend zijn roofvogels zoals de bruine kiekendief. Toch duiken ze gegarandeerd op. Als je er tenminste oog voor hebt. Want het overheersende beeld van joggende studenten en moeders met kroost in de bakfiets is maar een dun laagje vernis dat het echte natuurschoon verbergt.

De Nieuwe Meer leidt en de historie van het Amsterdamse Bos belicht. Gezichtsbepalend is hier de oude veenweide, een gebied zoals het hier oorspronkelijk ooit was met heel veel water, drassige graslanden en moerasbosjes. Rietlanden en paddenpoelen herinneren aan de tijd dat hier slechts boerderijen stonden.

Boerderij Meerzicht, halverwege de route, is niet alleen een perfecte tussenstop met overheerlijke pannenkoeken. Deze plek biedt ook een fraai historisch venster in tijd en ruimte want er is een strategisch gelegen uitkijkpunt. Dat biedt uitzicht op de open ruimte met aan de horizon flatgebouwen en de onvermijdelijke ringweg A10. Tip: Neem zelf een verrekijker mee want door de kijker turen, kost 50 cent en bovendien komt de verrekijker nog vaker van pas.

Zoals bijvoorbeeld op de terugweg langs de Bosbaan. Wie herkent niet de beelden van Studio Sport? Van zwoegende roeiers met dat cijferbordje op het puntje van de boot met op de achtergrond meerijdende fietsers. Ook zonder roeiers hangt hier een bijzondere sfeer. De bedrading boven het water, de kanariegele bollen, dobberend in het water en de borden op de walkant met reusachtige cijfers erop zoals 250 of 500 meter.

Een uitgelezen mogelijkheid het roeitraject eens van dichtbij te bekijken en zelf eens te ervaren hoe lang een kilometer toch nog is om wandelend te overbruggen. Laat staan peddelen.

Een eenzame roeier doorklieft met krachtige slagen de bladstille waterspiegel. Indrukwekkend om te zien, hoe gracieus, geruisloos en soepel de eenzame watersporter zich verplaatst. Minstens zo fraai is de krachtsexplosie van een kwade meerkoet die een indringer uit zijn domein verjaagt. In een ongekend snelle sprint loopt de pikzwarte watervogel over het wateroppervlak om deze agressor een stevig lesje te leren.

Als de weersomstandigheden het bij eindstation Grand Café De Bosbaan enigszins toelaten, is het aan te bevelen op het terras plaats te nemen. Van hieruit is de roeibaan over de gehele lengte te bewonderen en alleen al dat beeld verklaart de Olympische successen van Nederlandse roeiers.

Wat verder opvalt aan deze kaarsrechte plas, is de bijzondere aantrekkingskracht op wandelaars, hondenbezitters, hengelaars en natuurlijk reigers. Never a dull moment. Wat ook geldt voor de uitgebreide spijskaart van dit etablissement. Minstens zo boeiend is het aanbod in het naastgelegen bezoekerscentrum met exposities, excursies en ander vormen van educatief vermaak.

Coen van de Luytgaarden Wandeling: 7 km, duurt twee uur Toegang: gratis Honden: Strikte regels staan op de borden Het Bos is bereikbaar via de afslag S108, daarna borden volgen. Meer op: www.amsterdamsebos.nl , www.debosbaan.nl , of www.boerderijmeerzicht.nl .

Download hier de routebeschrijving

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.