Raadsels rond dood gedetineerde in Heerhugowaard

Gevangenis Zuyder Bos.© Archief

Wim Wegman
Heerhugowaard

Een dag voordat hij zou moeten verschijnen voor de rechtbank, is de moordenaar José-Maria S.G. uit Beverwijk in zijn cel in de gevangenis van Heerhugowaard dood aangetroffen. „Zijn dood kwam volkomen onverwachts”, zegt zijn advocaat.

Opnieuw rommelt het in bajesland, meldt De Telegraaf.  Na twee zelfdodingen afgelopen week in tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, was het maandag raak op de locatie Zuyderbos van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Heerhugowaard. Hier lag S.G. (47) levenloos in zijn cel.

Volgens medegedetineerden zou hij als gevolg van een overdosis heroïne zijn overleden. „We kunnen bevestigen dat een gedetineerde is overleden, maar onderzoeken nog hoe dat is gebeurd. Er wordt sectie verricht. De uitslag kan nog wel even op zich laten wachten”, zegt woordvoerder Jaap Oosterveer van Veiligheid en Justitie. Het zal vermoedelijk nog een paar dagen duren voordat duidelijk is hoe de gedetineerde is gestorven.

De van oorsprong Spaanse man die overleed, werd in februari 2014 veroordeeld tot 18 jaar cel voor de weerzinwekkende roofmoord op een prostituee in Haarlem. Hij deed zich voor als klant, en sloeg en schopte de vrouw halfdood. Hij was op zoek naar een kluis waarin veel geld zat. S. G. liet de vrouw gekneveld achter. De rechtbank sprak van een gruwelijke moord.

Donderslag

„Zijn dood kwam als donderslag bij heldere hemel. Voor mij en de familie van mijn cliënt”, zegt zijn advocaat Barbara de Groot. S.G. moest vandaag voor de rechter verschijnen in een pro forma zitting voor zijn hoger beroep. „Precies twee jaar geleden tekende hij beroep aan tegen zijn veroordeling. Er was geen enkele indicatie voor een ophanden zijnde suïcide en drugsgebruik door cliënt was bij ons niet bekend.”

Intern onderzoek moet uitwijzen hoe de man is omgekomen. Afgelopen week nog pleegden twee tbs’ers zelfmoord in een kliniek in Eindhoven. Er loopt een onderzoek naar de dood van de twee. Mogelijk zouden ze een wapen de kliniek hebben binnengesmokkeld.

Een soortgelijk onderzoek loopt na een incident met een overlijdensgeval in de Oostvaarderskliniek in Almere. Hier overleed vorig jaar een patiënt onder verdachte omstandigheden. Een andere tbs’er zou hem vervuilde heroïne hebben verstrekt, waarna de man overleed.

„Een groot onderzoek naar misstanden in de kliniek heeft aan het licht gebracht dat drugshandel schering en inslag zou zijn. Mijn cliënt wordt verdacht van het leveren van drugs aan de overleden persoon”, zegt de advocaat Richard van der Weide.

De Telegraaf meldde vorige week al dat drugshandel in gevangenissen en klinieken schering en inslag is. Er is van alles te koop. Wapens en telefoons kunnen probleemloos naar binnen worden gesmokkeld.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.