Allemaal terug naar school ’Sint Brug’

Met de trekschuit op schoolreisje naar Schoorl in 1941.© Foto’s Collectie Jan Dekker

De bouw van de school in 1916.

1 / 2
Harry de Jong
Sint Maartensbrug

Het is het oude schoolgebouw dat nog éénmaal te bezoeken is, voordat de sloophamer erdoorheen gaat. Dát sentiment maakt de reünie van basisschool De Brug in Sint Maartensbrug zo bijzonder, aldus vader Jan en dochter Matty Dekker van de organisatie.

Van over de hele wereld komen reünisten zaterdag 16 april naar het kruisdorp aan de Groote Sloot. De teller staat op 575 bezoekers, maar de inschrijftermijn is vanwege de grote belangstelling verlengd tot uiterlijk 1 april ,,Er komen gasten vanuit zestien landen, Nederland meegerekend’’, zegt Jan Dekker trots.

Met zijn bijna 82 jaren is hij van de oorlogslichting van de school. In 1941 zat hij voor het eerst in de schoolbankjes. ,,Ondanks de oorlog moest er toch iets van een schoolreisje komen, vond Arie van der Sluijs van het schoolbestuur. Beurtschipper Kossen werd ingeschakeld om de kinderen per trekschuit naar Schoorldam te brengen. Vandaar ging het lopend naar het klimduin.’’ Voor toen een hele reis. ,,Voordat we eens bij het klimduin waren moet het twaalf uur zijn geweest’’, glundert Jan Dekker driekwart eeuw later.

Zulke en nog veel meer verhalen komen ongetwijfeld voorbij de zestiende april, als bezoekers nog een keer een kijkje kunnen nemen in het honderd jaar oude schoolgebouw. Om daarna herinneringen op te halen in dorpshuis De Uijtkijk. Waar Ziber uit Schagen zorgt dat oude, inmiddels gedigitaliseerde foto’s, uit de schoolgeschiedenis op grote schermen te zien zijn. ,,Ik verzamel en bewaar alles’’, aldus Jan Dekker. Dus zullen er vele verrassende foto’s te zien zijn. Voorzien van namen van de personen die erop staan.

,,De ouderen zullen de legendarische hoofdmeester Leeuwen aanhalen; voor jongere generaties was meester Stoekenbroek een legendarische figuur met zijn geschiedenisverhalen. Zijn overlijden door een hartstilstand in 1978 was een enorme schok voor de kinderen van de school’’, vertellen vader en dochter Dekker.

Canada

Van Spanje tot Slovenië, van Zwitserland tot België, maar ook vanuit Canada komen oud-leerlingen terug naar ’Sint Brug’. ,,De familie Van der Sluijs die in 1981 naar Canada vertrok. Vader is inmiddels overleden, moeder en zonen komen over. Twee dochters bleven destijds achter in Nederland en zijn ook op de reünie. Prachtig, dat de belangstelling zo groot is’’, glundert Dekker.

Opgeven voor de reünie tot uiterlijk 1 april: www.reunieschoolsintbrug.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.