Schagen vierkant achter ’wietolie’

Richard Zut
Schagen

Burgemeester Marjan van Kampen van de gemeente Schagen zegt zich sterk te willen maken voor de legalisering van thuisteelt van medicinale cannabis. Patiënten met allerlei klachten kunnen daarmee veel kosten besparen door zelf cannabisolie (’wietolie’) te maken.

Burgemeester Van Kampen hierover tijdens de vergadering van de commissie Bestuur: ,,Ik vraag de raad om dat verzoek unaniem te ondersteuenen. En ik ga bij de gemeente Tilburg, die vorig jaar als eerste tot legalisatie overging, uitvissen hoe zij dat daar juridisch hebben ingestoken. Want áls we het omarmen dan wil ik dat doen samen met ons driehoeksoverleg, dus met politie en Openbaar Ministerie. En dan wil ik het uitrollen in de hele Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.’’

De burgemeester haakte aan op het verzoek van de gemeente Hof van Twente om de petitie tot legalisatie van thuisteelt van (maximaal vijf) hennepplantjes voor medicinaal gebruik massaal te ondersteunen.

Dit verzoek was door de CDA-fractie op de agenda van de commissie Bestuur geplaatst, met een ’positief stemdavies’. Dat kwam er ook, mede dankzij het pleidooi van de insprekende patiënten Marjon Fisher-Klaver uit Dirkshorn en de ongeneeslijk zieke Rina van Dijk uit Schagen.

Beide zeggen enorm veel baat te hebben bij het gebruik van cannabisolie, maar dat dit via de reguliere kanalen slechts beperkt verkrijgbaar is en ook lang niet alle benodigde werkzame stoffen bevat.

,,Bovendien is het duur in aanschaf’’, zei Fisher-Klaver, die burgemeester Van Kampen een petitie aanbood die - binnen drie weken - al door 409 mensen was ondertekend. De Dirkshornse, epilepsie- en borstkankerpatiënt, spreekt van een kostenlast van 526 euro op jaarbasis. ,,En die wordt helaas niet gedekt door zorgverzekeraars. Maar sinds ik cannabisolie gebruik heb ik mijn epilepsie-aanvallen weer onder bedwang en bespaar ik de medische zorg juist veel kosten, ook omdat ik bijvoorbeeld geen ambulances meer nodig heb.’’, aldus Fisher-Klaver.

Ze vond gehoor bij de Schager politiek die vierkant - want unaniem - achter gebruik en thuisteelt voor deze medicinale cannabisolie staat. Meest opvallende reactie kwam van Martijn Puttenaar (Jess), die zei: ,,Ik heb al sinds mijn twaalfde epilepsie, dus ja ik ben hartstikke voor!’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.