Schadeschap Schiphol negeert IJmond

Bart Vuijk
IJmond

Het Schadeschap Schiphol negeert de klachten over vliegherrie uit de IJmond. Het schap heeft afgelopen jaar zeshonderd schadeclaims van Uitgeesters ongegrond verklaard. De gemeente Beverwijk constateert dat het schadeschap de stad weinig oplevert, en stapt er uit.

Het Schadeschap is door de overheid opgericht om de schade te vergoeden die door de uitbreiding van Schiphol is ontstaan. De afgelopen jaren is voor tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uitgekeerd aan mensen in de geluidszone direct rondom Schiphol. Het gaat hier vooral om mensen die wonen in de zogeheten 35KE-zone.

Maar de IJmond ligt grotendeels buiten die zone. Uitgeest en Castricum krijgen weliswaar al het vliegverkeer vanaf de Noordzee over zich heen, met flink wat herrie. De twee aller-luidruchtigste vliegtuigen die ooit door geluidsmeetpalen rondom de 35KE-zone zijn geregistreerd, vlogen boven Uitgeest, met donderende herrie van 104 en 102 decibel. Dat telt echter niet mee voor de beoordeling door het Schadeschap. Die baseert zijn beslissingen alleen op rekenmodellen over de herrie.

Namens de zeshonderd Uitgeesters is de vereniging van woningeigenaren AVBU afgelopen voorjaar naar de rechter gegaan om het afwijzende besluit van het Schadeschap aan te vechten. De rechtbank gaf de AVBU ongelijk. Nu ligt de klacht in hoger beroep bij de Raad van State, die hier op 15 oktober een zitting over heeft.

Secretaris Jo van Dam van de AVBU vindt dat Uitgeesters goede argumenten hebben voor een schadevergoeding. ,,Destijds verkocht mijn buurman zijn woning, die toen zeker 235.000 euro waard was, zijn huis voor 180.000 euro. Dat kwam alleen maar door de aanleg van de Polderbaan’’, motiveert hij.

De gemeente Beverwijk heeft weinig aan het Schadeschap gehad. Er kwamen geen schadeclaims voortkomend uit vliegherrie uit de stad en er hoefde dus ook geen beoordeling over plaats te vinden. Daarom stapt de gemeente er weer uit, na een besluit van de gemeenteraad.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.