’Geen boete voor kinderen’

Rob Swart
Krommenie

D66-raadslid Jan de Vries vindt het te kinderachtig voor woorden dat maandag bij zwembad De Crommenije kinderfietsen door de gemeente zijn weggehaald. Hij wil dat de gedupeerden hun boete terugbetaald moeten krijgen.

De Vries vindt dat het bij een waarschuwing kan blijven wanneer kinderen bij het zwembad hun fiets niet goed parkeren.

Het raadslid komt geregeld bij het zwembad en heeft ook navraag gedaan over de situatie die handhaving vorige week maandag moet hebben aangetroffen. Dat het gevaarlijk was of dat het verzorgingshuis slecht bereikbaar was door de geparkeerde fietsen noemt hij onzin.

De Vries meent dat het niet anders kan dat op een zomerse drukke dag in de nabijheid van het zwembad een parkeerprobleem voor fietsers is. De fietsenstalling is namelijk te klein voor de grote toeloop. ,,Dat is al jaren zo en het is nog nooit een probleem geweest.’’ Volgens de Krommenieër, die tegenover het zwembad woont, zou de gemeente naar de geest en niet naar de letter van de wet moeten handelen. Wat hem betreft kan dat inhouden dat de fiets van een volwassene wel wordt weggehaald. ,,Maar van kinderfietsen blijf je af. Plak er een waarschuwing op, dat is genoeg.’’

Bram Wiersma (11) was een van de kinderen die na het zwemmen zijn fiets kwijt was. Volgens zijn moeder Carolien heeft haar zoon zijn fiets op het grasveld naast het verzorgingshuis gezet, zoals hij altijd doet als de stalling vol is. De familie was behoorlijk pissig over het optreden van de handhavers. Bram moest twintig euro betalen om zijn fiets terug te krijgen.

De gemeenteraad stelt zelf jaarlijks het programma van de afdeling handhaving vast. Daarbij heeft De Vries al eens gevraagd naar het verschijnsel ’bonnenquotum’, het doelbewust streven naar het uitschrijven van een vastgesteld aantal boetes. ,,Daar was volgens de burgemeester geen sprake van’’, zegt De Vries. ,,Maar ik krijg bij dit voorval toch een heel ander idee. Het lijkt erop dat er wel degelijk een doelstelling is.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.