Grote actie tegen uitsterven dieren

Redacteur Alkmaar
HEILOO

Stichting Landschap Noord-Holland begint een grote actie om uitsterven van dieren en planten in onze provincie te voorkomen. Op alle Noord-Hollanders wordt een beroep gedaan.

In snel tempo leggen planten en dieren het loodje. ,,Het verlies aan biodiversiteit is in Nederland groter dan waar dan ook ter wereld’’, zegt directeur Ernest Briët van Landschap Noord-Holland. ,,Zeker in onze dichtbevolkte provincie is de teruggang groot. Deze verontrustende ontwikkeling willen wij hier een halt toeroepen.’’

’Adopteer een soort’ heet de actie. Vijf soorten zijn uitgekozen die extra zorg nodig hebben. De roerdomp is er een. De afgelopen 40 jaar is het aantal broedparen van deze schuwe vogel ingekrompen met 60 procent. Van de veenmosorchis – een geelgroene orchidee – is na 1950 10 procent overgebleven.

Een ander voorbeeld van dreigende uitsterving is de ringslang. ,,Redden wat er nog te redden valt’’, aldus Briët. Veel soorten zijn al verdwenen in Noord-Holland. Zoals de otter, zilveren maan, adder, geelgors en gentiaanblauwtje.

Nu Rijk en provincie miljoenen bezuinigen op natuur moet Landschap Noord-Holland andere financiële bronnen aanboren. Met ’Adopteert een soort’ kan iedereen een handje helpen. Donaties via sms, iDeal of een machtiging worden gestoken in onderzoek naar betere leefomstandigheden voor de bedreigde soort. Ook worden direct praktische maatregelen getroffen.

www.adopteereensoort.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.