Een gokje wagen in het paradijs (3,1 km)

Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Ron Amesz

Luttele maanden geleden maakte ik hier ook al eens een wandeling voor deze rubriek, over landgoed Leyduin. Het weer zat toen danig tegen en dus moest de kachel in de auto op de hoogste stand om mijn kletsnatte plunje enigszins te drogen en het lichaam op temperatuur te brengen.

Hoe anders is het vandaag op mijn wandeling over de landgoederen Vinkenduin en Oud Woestduin! Volop zon, aangename temperatuur, weinig wind en een kurkdroge route waarop ik dit keer niet pardoes uitglijd. Wat een privilege rond te lopen in dit gebied met driehonderd verschillende bomen en planten, honderden mossen en paddenstoelen, veertig broedvogelsoorten en zoogdieren zoals ree, konijn, vos, wezel, bunzing en egel.

Gratis routekaartje met beschrijving, gratis toegang, gratis parkeerplek en gratis zon; wat kun je nog meer wensen op een wandeling door een beschermd monument? Verbazingwekkend dat ik nauwelijks voetvolk tegenkom.

Als je door eeuwenoude lindelanen loopt, onverwachte doorkijkjes op koets- en landhuizen krijgt voorgeschoteld en onder vorstelijke beuken loopt, lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Voor de mens is het hier al vele duizenden jaren goed toeven. De eerste bewoners zoeken zo*n 3500 jaar geleden de veilige en droge strandwallen of lage duinen op. Erachter ligt een soort waddengebied met poelen en plassen. En vóór de strandwallen de zee, die regelmatig het land binnendringt. Pas als de duinen in de middeleeuwen door verstuivingen zijn opgewaaid, is het land goed beschermd tegen de zee en ontstaan steden en dorpen op de strandwallen, zoals Bloemendaal en Haarlem. In de 17e eeuw trekken de nieuwe rijken naar de binnenduinrand: Amsterdamse en Haarlemse reders, kooplieden en fabrikanten kopen er een boerenhofstede of oud kasteel en laten er een luxueus buitenhuis bouwen om in de zomer de stinkende stad te ontvluchten. Ze houden zich onder meer bezig met het vangen van vogeltjes. Met duizenden tegelijk worden vinken op hun trektocht naar het zuiden naar de grond gelokt en onder een net gevangen. Landgoedeigenaar David van Lennep is zo aan *het vinken* verknocht dat deze professor zijn studenten in oktober altijd vrij geeft om maar geen colleges te hoeven geven.

Op de duidelijk aangegeven route (ik loop niet één keer verkeerd, jawel!) ligt ook de paardenrenbaan waar tussen 1902 en 1909 veel gokbeluste mensen aan lager wal raken. Het gemeentebestuur verbiedt uiteindelijk het gokken op zondag waarna het snel is gedaan met *de vloek van Kennemerland* (dagblad De Nederlander). Aan het einde van de wandeling kun je op een achthoekige zitbank de benen strekken. Het zijn de fundamenten van een totalisatorhuisje.

Nog steeds wordt het renbaantraject gemaaid. Niet alleen om sentimentele redenen maar ook om het landschap open te houden. Vrijwel aan het einde van de wandeling knallen door de bomen de veelkleurige bollenvelden langs de Leidesvaart eruit. Het paradijs bestaat; je moet er alleen oog voor hebben.

Start- en eindpunt: natuurinformatiecentrum De Kakelye, parkeerplaats Manpadslaan, Vogelenzang

René Torley DuwelLengte: 3,1 kilometerMarkering: witte stippen op paaltjesOpenbaar vervoer: vanaf NS-station Heemstede-Aerdenhout bus 90, halte De Oase, 100 meter doorlopen, linksafMet de auto: vanaf NS-station Heemstede-Aerdenhout Leidsevaart zuidwaarts volgen. Na 2 km (derde bruggetje links) rechtsaf Manpadslaan op. Hier is een parkeerterreinRolstoel: ongeschiktHonden: toegestaan (mits kort aangelijnd)Horeca: restaurant De Wachtkamer (oude station Vogelenzang, ma 12-17 uur, di-za 10-17 uur); pannenkoekenhuis De Oase schuin tegenover de ingang van Leyduin aan de Vogelenzangseweg (dagelijks van 10-19.30 uur)Routebeschrijving: www.landschapnoordholland.nl/gebied/leyduin

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.