’Vloek van 39’ plaagt autorijdend Afghanistan

Ron Amesz
kabul

Wie met een auto door Afghanistan rijdt, doet er goed aan eerst te controleren of het nummer 39 niet op het kenteken voorkomt. Tot wanhoop van zowel de autoriteiten als autoverkopers wordt het nummer in het moslimland in verband gebracht met de illegale seksindustrie.

Veel voertuigen met het gewraakte kentekennummer staan dan ook stof te verzamelen bij autodealers. „Dit is niet langer een sociale kwestie. Het wordt een economisch probleem”, klaagt een autoverkoper die al maanden vastzit aan voertuigen met nummer 39 op het nummerbord.

De hoofdschuldige voor het kentekenleed is een bekende pooier, van wie bekend was dat hij rondreed met een 39 op zijn nummerborden. De man was zo berucht dat veel Afghanen met een 39 op hun kenteken hun voertuig zo snel mogelijk van de hand willen doen.

Wie zijn ’heilige koe’ niet kan missen, grijpt vaak naar verf om het ongeluksnummer om te zetten in iets dat op minder spot van de buren kan rekenen. Dit tot woede van de autoriteiten, die de link met prostitutie als „ongegrond en idioot” bestempelen.

Voor mensen die aan het nummer vast zitten, valt echter weinig te lachen. Zo vertelt een Afghaan die aan het begin van het jaar nog 12.000 Amerikaanse dollars overhad voor zijn auto, hoe hij het voertuig nu voor de helft van de oorspronkelijke prijs in de uitverkoop heeft gedaan.

„Ik had nog nooit gehoord van dat 39-verhaal”, verzucht de man. Door de ’39’ op zijn nummerbord is hij echter in de hele buurt een mikpunt van spot geworden. Voor hem reden genoeg om het voertuig zo snel mogelijk aan iemand anders te slijten.

Ook de taxibranche wordt niet ontzien. „Mensen denken dat ik een echte pooier ben”, klaagt een taxichauffeur uit de Afghaanse hoofdstad Kabul, wiens kenteken met ’39’ hem slapeloze nachten bezorgd. „Ik ga deze auto binnenkort verkopen”.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.