Wat is het Landelijk Team Forensische Opsporing?

Leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) vertrekken vanavond samen met ambtenaren van Buitenlandse Zaken richting de Libische hoofdstad Tripoli. Dit in verband met de vliegtuigcrash waarbij 61 Nederlanders om het leven kwamen.

Het LTFO is een multidisciplinair team dat zich onder andere bezighoudt met de identificatie van slachtoffers. Het is samengesteld uit specialisten van de regionale politiekorpsen, het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), defensie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De ongeveer honderdzestig teamleden hebben ieder hun eigen expertise. Het team opereert vooral in Nederland wanneer er sprake is van een grote ramp, maar kan ook in het buitenland worden ingezet.

Nadat zij op een rampplek zijn aangekomen richten de onderzoekers zich vooral op de aard en oorzaak van een incident. Ook bergen en identificeren zij slachtoffers, daarbij zoeken ze bijvoorbeeld naar persoonsgebonden zaken zoals kleding en sieraden.

Na de berging brengen de identificatiespecialisten alle persoonskenmerken -DNA en gegevens over gebitten- van de gevonden stoffelijke overschotten in kaart. Ook worden familieleden geïnterviewd en wordt er eventueel DNA afgenomen om slachtoffers te kunnen identificeren. Ook foto’s en medische gegevens die familieleden geven, kunnen helpen. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) is opgericht in 2007 en is sindsdien meerdere malen ingezet. Hieronder enkele voorbeelden:

* Rellen strandfeest Hoek van Holland (2009).

* Forensisch onderzoek en slachtofferidentificatie na crash Turkish Airlines (2009).

* Forensisch onderzoek en slachtofferidentificatie neergestort vliegtuig Suriname

(2008).

* Forensisch onderzoek naar ongeluk met Apache helikopter Bommelerwaard (2007).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.