Failliet Enkuizens uitvaartimperium onder vuur

Failliet Enkuizens uitvaartimperium onder vuur
© Foto ter illustratie: ANP
ENKHUIZEN

Het regent beslagen bij het failliete uitvaartimperium Bogra/RSN en haar eigenaren, familie Damhuis uit Enkhuizen. Het Pensioenfonds Meubel schakelde een incassobureau in wegens 1,5 jaar premie-achterstand. Ook de houdstermaatschappij van het bedrijf, Rocca Holding, ligt inmiddels onder vuur.

De woningen van de eigenaren Arno en Linda Damhuis in Bovenkarspel liggen onder beslag, evenals hun luxe penthouse op de boulevard van Bloemendaal aan zee. Beslaglegger is Marcel de Wit, nota bene een werknemer van RSN, die enkele jaren geleden een half miljoen euro uitleende aan Damhuis.

Dit blijkt uit diverse documenten, in handen van De Financiële Telegraaf.

Inmiddels heeft MKB Impulsfonds, een investeringsfonds van Pensioenfonds Detailhandel en Pensioenfonds Wonen, het faillissement van Rocca Holding aangevraagd. Het fonds verstrekte deze houdstermaatschappij van het uitvaartbedrijf vorig jaar nog een vijfjarig krediet van 750.000 euro.

Daarnaast had uitvaartverzekeraar Dela, een van de grootste klanten van het bedrijf, kort voor het faillissement nog een lening van 600.000 euro uitstaan.

Begin deze maand ging het razendsnel gegroeide uitvaartimperium bankroet, nadat het niet langer in staat was om de salarissen en vakantiegeld van de ongeveer 350 personeelsleden op te hoesten door de enorme lasten van alle uitstaande leningen en een belastingschuld van 1,2 miljoen euro.

Huisbankier ABN Amro had kort daarvoor de kredietrelatie opgezegd nadat het naar eigen zeggen malversaties had ontdekt, terwijl de Belastingdienst besloot tot het veilen van de bedrijfsinventaris nadat het ontdekte dat het door de onderneming misleid was.

Volgens de voorzitter van Pensioenfonds Meubel heeft Bogra sinds maart 2016 de pensioenpremies van zijn werknemers wel geïncasseerd, maar niet afgedragen. "Wij hebben inmiddels een incassobureau ingeschakeld en zullen de bestuurders van Bogra hoofdelijk aansprakelijk stellen voor het tekort", zegt pensioenfondsvoorzitter Petra de Bruin. Overigens hoeven de werknemers zich ondanks het verzuim van Bogra geen zorgen te maken over hun opgebouwde pensioenrechten. Die zijn gewaarborgd binnen de collectieve pensioenvoorziening.

Bij Bogra was afgelopen dagen niemand bereikbaar voor een toelichting. Arno Damhuis gooide de hoorn op de haak toen De Telegraaf hem eerder deze week telefonisch om commentaar wilden vragen. Curator Guido de Wit houdt zich al ruim een week onbereikbaar.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons