Lintjesregen: Zeven lintjes verdeeld in Edam-Volendam

Lintjesregen: Zeven lintjes verdeeld in Edam-Volendam
José Jonk, Ada Oosterman, Dirk de Waart, Kees Kras, Jetty Voermans, Nico Kraakman, Gustaaf Schulz.
© foto Wim Egas
Edam

Van de zeven gedecoreerde mensen uit de gemeente Edam-Volendam konden de meesten vanochtend nog niet bevroeden wat hen enkele uren later te wachten zou staan. Maar allemaal waren ze verheugd en vereerd met hun onderscheiding.

Extra speciaal was dat een van de gedecoreerden - Jetty Voermans uit Etersheim - werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is een hogere graad dan de benoeming tot Lid. Haar lijst met vrijwilligerswerk is dan ook te lang om op te noemen. Onder meer versterkte ze de positie van zowel autochtone als allochtone ouderen en was ze lange tijd actief als fractievoorzitter en wethouder van de PvdA in voormalige gemeente Zeevang. Voermans had een benoeming tot Ridder niet zien aankomen, maar merkte wel dat er iets stond te gebeuren: ,,Gisteren stonden er ineens vrienden uit Engeland voor de deur en vanochtend had m’n man al taart gehaald’’, zegt ze zichtbaar onder de indruk.

José Jonk-Brouwer uit Edam werd, evenals de andere vijf, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werd geroemd om haar inzet voor visueel gehandicapten. Bij het opspelden werd Jonk-Brouwer overrompeld door emoties. ,,Ik had het niet verwacht, ik ben er stil van. Top.’’ Ze benadrukt dat ze met 59 jaar de jongste van de zeven gedecoreerden is, en dat ze dus nog lang doorgaat met haar vrijwilligerswerk.

Ada Oosterman-de Gans uit Edam is onderscheiden door haar inzet voor onder meer haar vrijwilligerswerk bij VVV Edam en Kerkgemeente Edam en als Secretaris Vereniging tot behoud van het IJsselmeer.

Volendammer Nico Kraakman kreeg de onderscheiding opgespeld voor zijn activiteiten bij de Stichting Lokale Omroep Volendam Edam (LOVE). In 1984 richtte hij de omroep mede op en haalde het station uit de illegaliteit.

De oudste onderscheiden persoon is de 84-jarige Volendammer Kees Kras. Sinds 1950 tot afgelopen januari was hij vrijwilliger bij FC Volendam. ,,Beter laat dan nooit’’, zei hij bij het opspelden. ,,Dat ik nu nog een lintje krijg, dat is een eer hoor!’’ Wekelijks bemant hij nog vrijwillig het winkeltje aan de Doolhof in Volendam.

Gustaaf Schulz, ook uit Volendam, mocht een lintje in ontvangst nemen voor onder meer z’n vrijwilligerswerk bij stichting Orgelfonds Volendam en z’n inzet voor het kerkkoor St. Caecilia van de St. Vincentiuskerk.

Tot slot was er een eervolle onderscheiding voor Dirk de Waart uit Edam. Hij verdient een lintje voor onder meer het werk bij het Koninklijk Edams Fanfarecorps en Vereniging Behoud de Volendammer botters.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons