Journalist te creatief met citaten Bob Dylan

Ron Amesz
washington

De Amerikaanse journalist Jonah Lehrer heeft toegegeven dat hij in een bestseller over creativiteit valse citaten van zanger Bob Dylan heeft gebruikt. Dat heeft het Joods-Amerikaanse tijdschrift Tablet op zijn website gemeld. Een van de citaten die Lehrer aan Dylan toeschreef, was dat het creatieve proces „moeilijk te beschrijven is. Het is gewoon het gevoel dat je iets te zeggen hebt”.

Lehrer (31) heeft na de onthulling ontslag genomen als journalist van het gerenommeerde weekblad The New Yorker, meldde The New York Times. Tegenover Michael C. Moynihan van Tablet, een Dylanfan, zei hij aanvankelijk dat hij de citaten in zijn boek ’Denk je eens in: hoe creativiteit werkt’ had ontleend aan een niet gepubliceerd interview met de zanger. Dat interview zou hebben plaatsgehad in de voorbereiding op de documentaire No direction home van regisseur Martin Scorsese over Dylan. Lehrer zou de tekst hebben gekregen van manager Jeff Rosen van de zanger, maar Lehrer gaf later toe dat hij Rosen nooit heeft ontmoet.

Uitgever Houghton Muflin Harcourt heeft aangekondigd dat hij de papieren exemplaren van Lehrers boek uit de winkels zal halen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.