Omgebrachte Heerhugowaarder Frank Temme groef eigen grafkuil

Politie zoekt sporen in duingebied bij Hargen na vondst lichaam. Archieffoto DNP.nu

Politie zoekt sporen in duingebied bij Hargen na vondst lichaam. Archieffoto DNP.nu

Ron Amesz
ALKMAAR

(update 12:19) De vermoorde Frank Temme (23) uit Heerhugowaard is op 7 maart vorig jaar met een smoes meegelokt naar het duingebied van Schoorl. Daar hielp hij mee de kuil te graven waar hij korte tijd later zelf in werd begraven. Pas maanden later, op 16 november, werd hij gevonden.

Dit werd maandag duidelijk bij een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Alkmaar. Officier van justitie Eric Visser beschuldigt de verdachte, de 24-jarige Gerard W., van moord.

Volgens Visser hebben Temme en W. de kuil samen gegraven. Daarna heeft W. zijn metgezel met een schop op het hoofd geslagen en in het gat gegooid. Niet duidelijk is of Temme nog leefde toen hij werd begraven. Tijdens de zitting liet de aanklager zich daarover niet expliciet uit. Een woordvoerster van het OM liet verder weten dat hierover later meer bekend wordt en dat zij zich kon voorstellen „dat die vraag leeft”.

De politie had verdachte W. Snel op de korrel, ook al omdat Temme zijn moeder had verteld dat hij een afspraak met hem had. Sterke aanwijzingen over zijn betrokkenheid kwamen pas later, van drie getuigen en door de inzet van undercover-agenten. Tegen hen klapte W. uit de school over de plaats waar Temme lag.

Twee zoekacties in de duinen leverden niets op. De derde keer was het raak. Volgens het OM ontkent W. tot nu toe Temme te hebben gedood. De verdachte heeft wel toegegeven het slachtoffer te hebben gesproken. Zij zouden een joint hebben gerookt en daarna uit elkaar zijn gegaan. Van de rechtbank mag het OM W. de komende 3 maanden nog vasthouden. Wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.