’Sjoemelfiscalist’ de cel in

Amsterdam

Voor het eerst gaan sjoemelende belastingadviseurs de gevangenis in. Tegen hen zijn onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd. Officier van justitie Dop Kruimel spreekt van een ’mooi patroon’. Zij leidde de afgelopen jaren het strafrechtelijk onderzoek naar de fiscale fraudepraktijken.

Zeker zes ’foute’ adviseurs kregen de afgelopen weken bezoek van de fiscale opsporingsdienst Fiod. Vijf van hen zijn aangehouden. Ze worden verdacht van belastingfraude en hen hangt celstraf en een verbod op het uitoefenen van hun beroep boven het hoofd.

De malafide adviseurs zouden op grote schaal valse aangiften hebben gedaan voor cliënten. Vooral het opvoeren van valse aftrekposten voor ziektekosten en giften zijn populaire trucs voor hoge teruggaven op de inkomstenbelasting.

De Belastingdienst kwam de sjoemelpraktijken op het spoor met behulp van speciale computersoftware. Hierbij gaan alarmbellen rinkelen bij opmerkelijke of steeds terugkerende patronen in de aangiften. Bijvoorbeeld als bij dezelfde adviseur bovengemiddeld vaak aftrekposten voor ziektekosten opduiken. Vaak terugkerende ’ronde getallen’ zijn ook verdacht, blijkt ook uit een onlangs gewezen vonnis van de rechtbank Amsterdam.

Mark Collij, één van de verdachte belastingadviseurs, spreekt tegen dat hij van kwade wil was. Hij en zijn kompaan Jan Klaver werden vorige week door een bezoekje van de Fiod verrast bij hun kantoor van Werkkollektief Hoorn. Bij de inval is een auto in beslag genomen.

„Ons kantoor helpt veel klanten in de sociale sector met een laag inkomen. Die maken vaker ziektekosten”, verklaart Collij het hoge aantal aftrekposten waarop de software van de Belastingdienst waarschijnlijk is aangeslagen. Volgens de Hoornse adviseur gaat het echter om ’slordigheden’.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.