Tijdelijk een mobiele radar voor installatie op Lange Jaap

Greet Ham

Greet Ham

Michiel Snik
Huisduinen

Woensdag wordt waarschijnlijk een tijdelijke mobiele radar geplaatst ter hoogte van Huisduinen om de vernielde radar die op vuurtoren Lange Jaap stond te vervangen. Deze radar werd het afgelopen weekend door de storm van de 67 meter hoge vuurtoren geblazen. Tot op honderden meters afstand zijn delen teruggevonden. Er werd geen woning geraakt.

Door het verlies van de radar kan de verkeerscentrale op Harssens geen (kleinere) schepen meer gedetailleerd waarnemen in het Schulpengat. ,,Maar wij zijn nu niet compleet blind’’, zegt woordvoerster Kiki Goedemondt. ,,Via de radio geven wij nu ieder uur aan alle schepen de posities door. Dat kan omdat de schepen zijn uitgerust met een AIS. Dat is een soort transponder waarmee wij via een computer steeds kunnen zien waar welk schip vaart. Deze manier van werken is niet ideaal, maar het is ook een noodoplossing. Met de tijdelijke mobiele radar kunnen we een veel minder groot gebied bestrijken dan met de installatie op de Lange Jaap. Die willen we daarom ook terugplaatsen, maar vanwege de harde wind is dat tot nu toe niet mogelijk. Wanneer dat wel kan is niet duidelijk, vandaar die tijdelijke mobiele oplossing.’’

Buurtbewoners zien de radar liever niet terugkeren op de vuurtoren. Zij vrezen voor herhaling waarbij dan wel een huis wordt geraakt. Ook klagen zij over geluidsoverlast.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.