Cruiseschepen welkom, of niet?

Als de Amsterdamse cruiseterminal wordt verplaatst, is dat sowieso ver naar het westen. De Achtersluispolder (nummer 4) scoort hoog.
© Gemeente Amsterdam
Zaanstad

Deze maand wordt duidelijker hoe serieus de kans is dat er in Zaandam een grote cruiseterminal voor zeeschepen komt. Sommige gemeenteraadsfracties lijkt dit een prachtig vooruitzicht, anderen zien vooral grote nadelen.

Eind deze maand maakt Amsterdam definitief bekend welke bruggen er over het IJ komen. Daarmee wordt ook duidelijk hoe sterk het voornemen van de hoofdstad is om de Passengers Terminal Amsterdam (PTA) weg te halen uit het centrum.

Als die wens hard is, is de kans behoorlijk groot dat de drijvende flatgebouwen met duizenden passagiers over een paar jaar in de Zaandamse Achtersluispolder afmeren, bij pakhuis De Vrede.

Als de terminal er komt, wordt het een flink grote. De huidige PTA (schuin achter het Muziekgebouw aan het IJ) kan met moeite 180 schepen per jaar aan, goed voor ongeveer 300.000 passagiers. Maar de cruisemarkt groeit sterk: voor 2030 gaat Amsterdam uit van 250 schepen per jaar, waaronder ook cruiseschepen van de allergrootste Oasisklasse (lengte 362 meter). Die reuzen kunnen nu nog niet het Noordzeekanaal bereiken. Maar als de zeesluizen bij IJmuiden zijn vernieuwd, is ook voor hen de weg vrij.

De Achtersluispolder biedt een ’kansrijk perspectief’ voor zo’n grote terminal, staat in een haalbaarheidsonderzoek van bureau Royal Haskoning DHV uit 2016. Een andere optie is de Amsterdamse Coenhaven, maar die locatie is duurder. De NoorderIJplas op de rand van Zaanstad en Amsterdam kwam slecht uit het onderzoek. Een terminal daar bleek in strijd met de Hoofdgroenstructuur, is technisch lastig en dus duur (370 miljoen euro). De Amsterdamse Nieuwe Houthaven tenslotte viel helemaal af.

D66 Zaanstad ziet een terminal helemaal zitten. ’De Achtersluispolder heeft enorme potentie; Pakhuis de Vrede kan een tweede Hotel New York worden’, schrijft Sanna Munnikendam in Fracties nemen Stelling op de gemeentepagina in het Zaans Stadsblad. Annemarie van Amerongen (VVD) is ook positief gestemd: ,,Na mijn eigen cruises en gesprekken zeg ik: pak die kans op meer werkgelegenheid, inkomsten en reclame!’’ Sommige andere partijen zien nadelen (vervuiling en overlast) en hebben vraagtekens bij het Zaanse belang. Sommige andere partijen zien nadelen (vervuiling en overlast) en vragen zich af wat het Zaanse belang is. ’Het komt vooral Amsterdam heel goed uit’, schrijft bijvoorbeeld Joke Havik (ZIP).

Amsterdam en Zaanstad gaan hoe dan ook de locaties nader onderzoeken. Dat moet eind 2017 klaar zijn.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen