Veel verjaardagen in Limmen

Prikploeg 'Een Pakkende Naam' feliciteert de koning met een ronddraaiend mozaiek.© Erna Faust

Martien Douw
Limmen

De Bloemendagen in Limmen hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Althans, volgens de oude regels van Drees, want met 65 werken we vandaag de dag nog.

Maar om nu te zeggen dat het een suffe bejaardenboel is, beslist niet. De Bloemendagen zijn een modern evenement geworden, dat allerhande nevenactiviteiten combineert met het traditionele prik- en legwerk en de bloemsierkunst. Bovendien is 65 het nieuwe vijftig.

'De dans om de apenrots', heet dit mozaïek over de kabinetsformatie.© Erna Faust

Of, zoals er aan de Molenweg op een portret van de jarige Koning Willem Alexander staat: ’Het nieuwe 50 is 30’.

En zo zijn er meer kroonjaren en jubilea te vieren. Peter Rijs bijvoorbeeld, de organist en dirigent van de Corneliuskerk, is dit jaar 70. Rijs wordt bedacht met een mooi portret. ’Er zit nog steeds muziek in’, luidt de bijgaande tekst. „We krijgen veel positieve reacties”, zegt Matthé Mooij van ’Prikploeg Jan’ zaterdagmiddag, als groepen fietsers de Westzijde aandoen. Mooij: „Hij heeft het gisteren zelf onthuld en vond het een hele eer.”

Excelsior

Voor De Oude School aan de Schoolweg memoreert een prikwerk de verjaardag van Muziekvereniging Excelsior. ’60 jaar Slagwerk’, staat erop. Binnen wordt een film vertoond. „Zo’n twintig jaar geleden zag je tijdens de Bloemendagen auto’s uit heel Europa”, zegt iemand. „Duitsland, Engeland, Frankrijk, België. Het was één groot feest. Dat is niet meer.”

De gouden jaren, toen elke straat versierd was en iedereen meedeed, zijn voorbij, wordt geconcludeerd. Desondanks hebben 41 ploegen zich dit jaar ingezet er iets moois van te maken.

Arjan Kaandorp van ’Effe Biere Na Viere’ doet voor de dertigste keer mee. In zijn tuin een portret van Michelle en Barack Obama met de tekst ’They will be missed’. Tien man heeft er een week lang aan gewerkt, zegt Kaandorp. „180.000 spelden op een oppervlakte van 7,5 vierkante meter. Het is iedere keer een uitdaging, want de omstandigheden zijn altijd anders.”

Zijn kinderen hebben eigen prikwerken gemaakt. Rick (13) een portret van de Braziliaanse voetballer Neymar en Joyce (16) sluit met het Vrijheidsbeeld aan op het thema van haar vader. „Eigenlijk wilde ik de vlag van Oekraïne maken”, vertelt Joyce. „Vanwege het Eurovisie Songfestival. Maar ze hadden de kleur blauw niet.”

En dan is er nog het 50-jarig jubileum van De Gaasverwerkers van Otto Bruschke. Diens Eftelingkasteel zorgt voor verstoppingen op de Rijksweg, zoals te doen gebruikelijk.

Maar lang niet alles jubileert. Simon Schouws doet in de Zomerschoon met zijn ’Prikploeg Zomaar’ voor het eerst mee. De hele straat staat in het teken van kritiek op de Turkse president Erdogan. Borden met cartoons van Joep Bertrams. ’Geef vrouwen meer recht’, ’De lange hand van Erdogan’ en ’Vrije pers’.

„Een gewaagd onderwerp”, vindt Simon. „We hebben Jeroen Bertrams gevraagd of we zijn tekeningen mochten gebruiken. Hij vond het een eer. Nou, voor ons is het natuurlijk ook een eer.”

Even verderop aan de Roelat laten De Hyapinten zien dat ze tot het handjevol prikploegen behoren, dat er elk jaar uitspringt. „Een doordenkertje”, zegt Koen Winder bij een ingenieus prikwerk. Portretten van Kim Jong-Un en Donald Trump zijn verwerk in het vredessymbool. „Kijk, het is tegelijk een wereldbol”, wijst Winder. „En in de wereldbol zit het begin van een scheur.”

Prikploeg 'Zomaar' bekritiseert president Erdogan.© Erna Faust

Jury

Een auto met het plakkaat ’jury’ achter de voorruit keert de straat in. Er stappen vier dames uit. Riëtte de Roode en Mariska Sprangers komen uit Nieuwe Niedorp. „Wij hebben de Floralia in september, met dahlia's”, legt De Roode uit. „We jureren bij elkaar.” Ze zijn zeer te spreken over de kwaliteit, maar een jurylid uit Limmen moppert dat de belangstelling terugloopt. „Oh, dat was bij ons ook”, zegt Sprangers. „Maar dat trekt wel weer aan.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.