Zaandam eerste met snelgroeiend oerbos [video]

Joëlla Angenent
Zaandam

Het Darwinpark in Zaandam gaat als eerste in Nederland starten met het planten van een oerbos volgens de methode van ingenieur Shubhendu Sharma uit India. Deze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat een bos tien keer sneller groeit, veel dichter is en dat er veel meer biodiversiteit in voorkomt.

Vanaf eind november wordt een stuk grond van ongeveer 200 vierkante meter langs de Twiskeweg, die door het park loopt, voor de pilot gebruikt. De ene helft wordt volgens de methode van Sharma beplant, aan de andere helft wordt niets gedaan.

,,Op deze manier kunnen we goed monitoren hoe beide stukken bos zich ontwikkelen en welke verschillen er optreden’’, legt een woordvoerder van de gemeente Zaanstad uit. De gemeente werkt samen met het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), het Zaans Natuur & Milieu Centrum en bomenexperts van de KNNV aan het oerbosproject.

Sharma komt op 4 november naar Nederland om te spreken en advies te geven over zijn methode tijdens het symposium ’De Kleine Wildernis’ in het gemeentehuis van Zaanstad.

De ingenieur kwam in september op nummer 26 in de top 100 van meest betrokken zakelijk leiders van het Engelse tijdschrift Salt. Ook sprak hij in 2014 op het internationale kennisplatform TED over het oerbos, waarvan de video online (op deze site te zien) bijna een miljoen keer is bekeken.

Bron video: TED

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.