Paul ***

Paul. Foto GPD

Paul. Foto GPD

Ron Amesz

Regie: Greg Mottola. Met: Simon Pegg, Nick Frost en (de stem van) Seth RogenSimon Pegg en Nick Frost zijn oprechte liefhebbers van genrefilms. Hun zombiekomedie 'Shaun of the dead' en de daaropvolgende actieklucht 'Hot fuzz' waren dan ook parodie en liefdevolle hommage tegelijk.

In de sciencefictionkomedie 'Paul' bewijzen de Britten eer aan sf-klassiekers als 'Close encounters of the third kind', 'E.T.' en 'Starman'. Pegg en Frost zijn na hun jarenlange samenwerking compleet op elkaar ingespeeld en overtuigen dan ook volledig als twee Engelse stripfans die hun uitstapje naar de ultieme Amerikaans nerd-conventie Comic Con afsluiten met een tripje langs Roswell, Area 51 en andere plekken waar ufo's en aliens gezien zouden zijn.

Onderweg halen de volwassen jongetjes zich de woede op de hals van enkele ruige rednecks, een bijbelfanaat en agenten van een geheime dienst. Daarbij wordt het in hun gehuurde camper steeds drukker: ze pikken de vloekende dochter van genoemde bijbelfanaat op en krijgen ze onder meer gezelschap van de Paul uit de titel. Dit is een botte alien met grote ogen, die uitlegt dat alle aliens op petjes, t-shirts en andere toeristentroep gebaseerd zijn op zijn uiterlijk. Paul komt uit de computer en zijn stem wordt ingesproken door Seth Rogen, die vooral bekend werd als onbehouwen boer in de komedies van Judd Apatow.

Rogen zet dit kunstje door in zijn vertolking van het grofgebekte buitenaardse wezen, en in combinatie met de pubhumor van Pegg en Frost pakt dat leuker uit dan je zou denken. De combinatie van popculturele verwijzingen en vlotgebekte dialogen levert een reeks leuke sketches op, maar de overkoepelende verhaallijn van Paul is net wat te zwak om je als kijker echt mee te slepen.

Fritz de Jong

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.