Luyt Groep in Den Oever heeft handen vol aan afbouw gloednieuwe garnalenkotters

Luyt Groep in Den Oever heeft handen vol aan afbouw gloednieuwe garnalenkotters
De casco’s van de WR 12 en WR 212 liggen naast elkaar op de kant bij Luyt.
© Foto Visserijbedrijf Van der Burg
Den Oever

Met de komst van de casco’s van de toekomstige WR 12 en WR 212 naar Den Oever heeft de Luyt Groep de handen vol aan het afbouwen van deze garnalenkotters.

De nagenoeg identieke schepen van 24 meter lengte zijn begin deze week met twee kranen uit de haven de kant op getakeld en per vrachtwagen naar het Luyt-terrein vervoerd.

Optuigen

,,De stuurhuizen zijn er bij de scheepswerf in Krimpen aan de IJssel (Gebroeders Buijs, red.) op gezet. Van daaruit zijn ze met een sleepboot naar hier gevaren. Luyt mag ze verder optuigen’’, vertelt Rein van der Burg (55) uit Den Oever.

Gedoopt

Hij is de vader van Jelle (23), die schipper op de WR 212 Rein Willem wordt. Gerard Kranendonk (40) van de WR 12 Emma is de schoonzoon van Rein van der Burg. Beide kotters zijn bij de tewaterlating in Krimpen aan de IJssel gedoopt.

Personeel van Luyt mag de motoren inbouwen, lieren leveren, masten en ander vistuig aan boord brengen, apparatuur inbouwen en de bruggen inrichten.

Daarbij maakt het bedrijf gebruik van onderaannemers uit de regio. Voor afwerking van het visruim en timmerwerk is bijvoorbeeld Schrier uit Den Oever vastgelegd.

IJsmachine

Tijsen verricht elektrawerk, De Greef loodgieterswerk, Wigbout binnenschilderwerk, CIV Den Oever verzorgt diverse leveringen en Polar is leverancier voor de koeling en ijsmachine.

De kotters worden volgens planning eind februari, begin maart afgeleverd. De schepen verschillen niet bijster veel van de ’oude’ WR 12 Waddenzee (2002) en WR 212 Rik Jelle (1985), die aan visserijcollega’s in Harderwijk en Zoutkamp zijn verkocht.

Gemoderniseerd

,,Ze worden meer gemaakt naar de eisen van deze tijd. Ja, beide schepen worden flink gemoderniseerd’’, zegt Van der Burg senior over de miljoenenprojecten. ,,Qua apparatuur krijgen ze werkelijk het nieuwste van het nieuwste aan boord.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen