Zaanstad blijft bij palen Zaanse Schans

Luchtfoto van de Zaanse Schans aan de Zaan.© Hans van Weel

Zaanstad

Als het aan de gemeente ligt komen de vier meerpalen bij de Julianabrug er, die volgens omwonenden en de Zaanse Schans het uitzicht verpesten.

Burgemeester en wethouders vinden de bezwaren ongegrond, hebben zij vorige week besloten. De vier palen komen ten noorden van de brug, tussen de Zaanse Schans en de Gortershoek. Vanaf de brug verstoren ze het uitzicht op beide oevers van de Zaan. Uitgerekend het beeld dat bij talloze mensen over de hele wereld in het fotoalbum komt. De Zaanse Schans, Vereniging Zaans Erfgoed en Stichting Zaan en Dijk protesteerden daarom.

Het gaat om twee palen van vier en twee van vijf meter hoog en een meter dik. De directeur van de Zaanse Schans probeerde aan te tonen hoe slecht het plan is door te zeggen dat niemand het in zijn hoofd zou halen om zulke palen voor de piramides in Egypte neer te zetten. Bewoners die op het water kijken hebben hun eigen motieven om het niet met de gemeente eens te zijn. Zij vinden dat hun uitzicht belemmerd wordt.

De palen zijn nodig om schepen aan te leggen als de doorvaart in de Zaan belemmerd wordt. In normale situaties mogen er geen schepen afgemeerd worden. Om aan de kritiek over het uitzicht tegemoet te komen, heeft Zaanstad de palen zo klein mogelijk gehouden en de kleur aangepast aan de omgeving.

De commissie die in Zaanstad bezwaren beoordeelt vond dat de gemeente de uiteenlopende belangen goed had afgewogen en gaf daarom eind januari het groene licht.

Daarmee is de race nog niet gelopen. Tegen het besluit van B en W om de meerpalen nu neer te zetten kunnen de tegenstanders nog in beroep bij de rechtbank. De gemeente neemt alvast een voorschot op het resultaat van zo’n rechtsgang. De kans op succes is gering, zeggen B en W.

De palen zijn nu acht jaar een onderwerp. De gemeenteraad heeft in die periode besloten dat er exemplaren moesten komen die laag bleven en omhoog kunnen schuiven als ze nodig zijn. Dat is volgens B en W een veel te dure uitvoering.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.