Maatregelen tegen babysterfte

Vanaf de eerste weeën zou een zwangere vrouw niet meer alleen gelaten mogen worden en in noodsituaties moeten ziekenhuizen haar binnen een kwartier helpen.

Dat zijn adviezen van de stuurgroep Zwangerschap en Geboorte aan minister Klink van Volksgezondheid. Met de aanbevelingen wil de stuurgroep, onder leiding van hoogleraar Public Health Koos van der Velden, de relatief hoge babysterfte in Nederland binnen vijf jaar halveren.

Uit Europees onderzoek blijkt dat in Nederland tijdens de zwangerschap en rond de bevalling één op de honderd baby’s overlijdt. Alleen Letland en Frankrijk scoorden nog slechter dan Nederland. Dit hoge aantal heeft te maken met de relatief hoge leeftijd waarop Nederlandse vrouwen zwanger worden en het relatief grote aantal meerlingzwangerschappen door ivf.

Volgens de stuurgroep zijn er van de 1.600 baby’s die elk jaar overlijden 400 vermijdbaar als de aanbevelingen worden opgevolgd. In de huidige situatie is de verloskundige of gynaecoloog pas vaak pas twee uur vóór de bevalling aanwezig. Dit zou volgens de stuurgroep moeten veranderen in acht uur om op tijd te kunnen ingrijpen bij complicaties. Volgens de stuurgroep wordt nu ook nog te veel aan de zwangere zelf overgelaten op welk moment zij hulp nodig heeft en krijgt. Verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners zouden eerder moeten ingrijpen. Ook zouden zwangere vrouwen in achterstandswijken niet thuis moeten bevallen maar in speciale geboortecentra dichtbij ziekenhuizen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.