Portier mishandelde bezoeker café De Goorn: celstraf geëist

Ron Ranzijn
Alkmaar/De Goorn

Wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg bij portierswerk is bij de rechtbank in Alkmaar tegen Hans van D. (41) uit Avenhorn een gevangenisstraf van twee maanden geëist.

Het slachtoffer (18) heeft tien mille smartengeld gevorderd. De verzekering van de werkgever van Van D. heeft al toegezegd vijf mille aan immateriële schade en de gehele materiële schade te vergoeden.

Tijdens Paaspop op 28 maart 2016 in café Dolleburg in De Goorn vond een vechtpartij plaats. Een bezoeker was daarna bewusteloos naar buiten gedragen. Een andere bezoeker liep met een bebloede mond richting de bar. Portier Van D. dacht dat de jongeman dreigend op een van de barmedewerksters afging.

De beveiliger zette een nekklem en de jongen werd op een hardhandige manier de deur uit gewerkt. Volgens getuigen was de cafébezoeker bewusteloos toen hij met een zwaai naar buiten werd gegooid. Hij ving zichzelf namelijk totaal niet op, toen hij voorover met zijn gezicht op de straat viel. Het slachtoffer liep drie kaakbreuken, zwaar letsel aan zijn gebit en een zware hersenschudding op. Hij moest een operatie aan zijn tanden ondergaan. De behandelingen door de tandarts zijn nog steeds niet afgerond.

Van D. was zelf geschrokken, toen hij de camerabeelden van zijn actie zag. Hij voelde zich schuldig en hij had zelf vanwege de ernstige gevolgen van zijn gewelddadig optreden psychologische hulp gezocht. De Avenhorner was gestopt met het portierswerk. Hij was in 2015 al een keer tot een werkstraf veroordeeld nadat hij een cafébezoeker een gebroken neus had geslagen. ,,Een stomme actie. Toen had ik al moeten stoppen’’, merkte de verdachte daarover op. Hij voelde zich schuldig. Hij had een inschattingsfout gemaakt, doordat hij niet had gemerkt dat de jongen niet meer op eigen benen kon staan.

Officier van justitie M. Beun toonde zich ontevreden over de rol van de café-eigenaar. Het café bleek met niet-gecertificeerde portiers te werken. De exploitant was daarvoor door de gemeente op het matje geroepen. Bovendien bespeurde de politie bij de cafébaas geringe bereidheid aan het onderzoek mee te werken. Camerabeelden zouden niet beschikbaar zijn, omdat het systeem niet werkte. Een monteur zou de beelden later wel komen leveren. Uiteindelijk hadden de agenten de camerabeelden in beslag genomen. Uitspraak 18 augustus.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen