Metaaldetectordag Westerland: 'Je zal toch maar Vikingring vinden'

Monique Bankras
westerland

Geconcentreerde blikken, voortdurend klinkende alarmtonen en een glimlach als er iets uit het zand naar boven komt. Deze taferelen hebben zich zaterdag afgespeeld op het Lutjestrand in Westerland.

Tientallen mensen speuren met een metaaldetector het strand af. Zij doen mee aan de eerste metaaldetectordag, een evenement dat wereldwijd plaatsvindt.

Jongensdroom

,,Voor sommigen is dit een jongensdroom’’, vertelt organisator Dirk-Jan Laan met een blik op de zoekende mensen. Hij heeft in Hippolytushoef een bedrijf dat detectieapparatuur verkoopt en houdt de dag speciaal in opdracht van het grootste merk hobbydetectors.

,,Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met een metaaldetector. Het is bijzonder om te vinden wat een ander verloren is’’, aldus Laan, die zelf eens een gouden ring terugvond van een boer.

Door de vele oude plekjes is de regio volgens hem interessant voor het uitoefenen van deze hobby. ,,Alles wat oud is, is interessant. Per slot van rekening zijn er op Wieringen Vikingschatten gevonden.’’

Sjoerd Tolsma uit Zwaag zoekt wel eens op de akkers in deze buurt. Hij is een van de vele aanwezige detectorhobbyisten die elkaar ontmoeten aan de rand van het Amstelmeer. Ook in het water wordt gezocht. De spanning rond het speuren is volgens hem hetzelfde als bijvoorbeeld met vissen.

Speerpunt

,,Je moet wachten totdat je iets vangt’’, vertelt hij. Zelf ’ving’ hij eens een speerpunt uit de bronstijd. Verkopen doet hij, in tegenstelling tot velen, niet. ,,Ik bewaar alles in een vitrine.’’

Reno van Dijk (14) kijkt gespannen als hij zijn metaaldetector boven het zand laat zweven. Als zijn alarm klinkt, pakt hij de schep erbij en haalt hij tevreden een van de 250 penningen die de organisatie verstopte naar boven. Hier zijn prijzige detectors mee te winnen op het evenement.

De tiener kwam er speciaal voor uit Amersfoort. ,,Er zijn mooie prijzen te winnen en je mag detectors testen. Supercool om eens met een detector van tweeduizend euro in mijn handen te staan. Ik heb er zelf eentje van vierhonderd euro.’’

Bierdopjes

De geoefende zoekers weten welke alarmtoon wat voor soort vondst betekent. Zo reageren ze niet op spul als ijzer. Roel Kanon en zoon Niels (9) uit Hippolytushoef graven gewoon wel alles op wat ze tegenkomen. De buit bestaat al snel uit penningen, een handvol bierdopjes en een muntje van twintig cent.

,,We wilden het wel eens uitproberen. Het onbekende is leuk. Er zit wat onder de grond, maar je weet niet wat’’, aldus Roel Kanon. ,,Op Wieringen zijn we nieuwsgierig. Je zal maar een Vikingring vinden.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.