Vluchtelingen AZC Heerhugowaard eten weer

Gert van der Maten
Heerhugowaard

De vluchtelingen in het AZC in Heerhugowaard eten weer. Dit als gebaar naar locatiemanager Jeanine Stricker (Centraal Orgaan Asielzoekersopvang) omdat die dinsdag instemde met een gesprek.

De vluchtelingen weigerden sinds vorige week maandag om te eten omdat ze de in hun ogen slechte levensomstandigheden in het AZC onder de aandacht wilden brengen.

De bewoners van het centrum vinden die omstandigheden voor even best te doen, maar ze leven nu al acht maanden in deze situatie. Voor velen is het bovendien volkomen onduidelijk wanneer ze weg kunnen uit het AZC.

Stricker zegt altijd open te hebben gestaan voor gesprekken, maar de bewoners beweren dat het al maanden niet lukt om met haar om tafel te gaan. Het gesprek van gisteren beschouwden ze dan ook als een doorbraak. Stricker ontving gistermiddag twaalf vertegenwoordigers van het AZC, uit elk woongebouw twee.

’s Ochtends was er een gesprek met slechts drie vluchtelingen. Die kregen te horen dat het COA nou net van plan was om de situatie te gaan verbeteren, onder meer door het bouwen van keukens. Als reactie op de hongerstaking zou het COA dat project nu hebben gestopt.

De hongerstaking is volgens de bewoners ook stopgezet omdat de combinatie van honger en stress voor vrouwen en kinderen slecht uitpakt. Gisteren moest er iemand met een ambulance worden opgehaald.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.