Vervolg bodemsanering water Willemsoord

DEN HELDER

De gemeente zal in de periode september 2012 en maart 2013 de verontreinigde bagger in de Koopvaardersbinnenhaven, de Boerenverdrietsluis en het werfkanaal rond Willemsoord laten verwijderen.

Dit wordt gedaan door de Combinatie Noord-West 4 VOF. De vrijkomende bagger zal worden verwerkt in het bagge depot van de VOF ''t Oost aan de Oostoeverweg in Den Helder

Tijdens het gebruik van de Oude Rijkswerf Willemsoord door de marine is een aanzienlijke waterbodemverontreiniging ontstaan. Door de provincie Noord-Holland is de verontreiniging aangemerkt als ernstig. Er is een saneringsurgentie voor opgelegd. In de periode 2003 is al een deel van de vervuilde bagger verwijderd, maar dat moest worden gestaakt omdat er veel asbest in de bodem zat. Het weghalen daarvan was veel duurder dan waarvoor de gemeente geld had. Den Helder probeert al jaren om bij de Staat extra geld te krijgen. Immers: de vervuiler moet betalen.

Dat is tot dusver niet gelukt. De gemeente schiet het geld daarom zelf voor en heeft ook de provincie met succes om een bijdrage gevraagd. De asbestvervuiling wordt de komende tijd verwijderd, in elk geval vóór Sail 2013.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.