AZ klaar met de keepers na komst Bizot

Theo Brinkman
Alkmaar

Na bijna tien jaar ‘Latijnse’ keepers te hebben gehad, gaat AZ volgend seizoen verder met alleen nog maar Nederlandse keepers.

De club heeft Marco Bizot (26) als nieuwe doelman aangetrokken. Bizot komt over van het Belgische KRC Genk. Hij wordt bij AZ eerste keus en is zo de opvolger van Sergio Rochet en Tim Krul, die dit seizoen de eerste keepers waren - Rochet voor de winterstop, Krul erna.

De komst van Bizot is nog niet afgerond, maar club en speler hebben wel overeenstemming bereikt. Daarmee heeft AZ de keepersposities voor volgend seizoen rond, al zijn ook die contracten nog niet getekend. Achter Bizot wordt Gino Coutinho (34) tweede keeper. De andere twee doelmannen in de A-selectie zijn Nick Olij (21), die eerste keus voor Jong AZ wordt, en Koen Bucker (20), die in principe tweede doelman bij het beloftenelftal zal zijn.

Romero, Esteban, Rochet

Met het vertrek van de Uruguayaan Sergio Rochet – die op zoek is naar een andere club - komt bij AZ een einde aan bijna tien jaar met Latijns-Amerikaanse keepers. In 2007 kwam de Argentijn Sergio Romero, in 2010 de Costaricaan Esteban en in 2014 volgde Rochet. ,,Al met al is het in de communicatie met de verdediging handiger als een keeper Nederlands spreekt, of in elk geval goed Engels’’, zegt Max Huiberts, directeur voetbalzaken van AZ. ,,Al moet ik zeggen dat we er bij Romero en Esteban weinig hinder van ondervonden. En het is ook niet onze belangrijkste overweging geweest bij het zoeken naar een nieuwe keeper. Het had ook weer een buitenlander kunnen zijn, want ook die hadden we op onze lijst. Maar Bizot kwam er het best uit, kijkend naar ‘het totaalplaatje’ van keepen, coachen, meevoetballen en dergelijke. En hij is relatief jong maar heeft toch al veel ervaring.’’

’Een nog betere optie’

Vorig seizoen deed AZ pogingen Robbin Ruiter over te nemen van FC Utrecht. Dat lukte destijds niet. ,,Nu zijn we bij een in mijn ogen nog betere optie uitgekomen’’, zegt Huiberts.

Dat Bizot transfervrij is - zijn contract bij KRC Genk loopt deze zomer af - is voor AZ meegenomen, maar het was volgens Huiberts geen voorwaarde. Op de kandidatenlijst stonden ook keepers voor wie wel een transfersom moest worden betaald. ,,We hebben de keuze puur op basis van kwaliteit gemaakt.’’

Met de transfer keert Bizot terug naar de streek waar hij vandaan komt. Hij groeide op in Hoorn, begon met voetballen bij Westfriezen en speelde daarna jaren in de jeugd van Ajax. Daar vertrok hij op zijn twintigste. Hij werd een jaar verhuurd aan Cambuur, speelde daarna twee jaar voor FC Groningen en vervolgens drie jaar voor Racing Genk.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen