Team uit Broek in Waterland wint ’Dijk van een quiz’

Kevin de Vriesk.de.vries@hollandmediacombinatie.nl
Monnickendam

Nee, makkelijk is de finale van ’Een dijk van een quiz’ absoluut niet. Want welke gemalen verzorgen bijvoorbeeld de bemaling van het Schermerboezem?

Uiteindelijk scoort Team ’Muscles and Brains’ uit Broek in Waterland het beste. Net als ’Terrasgenoten’ halen zij negentien punten uit vier rondes van acht vragen, maar omdat het team uit Broek in Waterland iets sneller de antwoorden geeft, gaan zij er met de hoofdprijs vandoor. Een VIP-arrangement voor vier personen bij een wedstrijd van FC Volendam.

Voorrondes

Toepasselijker kan het niet. Het regent, het is koud en de finale vindt plaats in een kroeg die aan het water ligt. Na vier voorrondes, gehouden in Ilpendam, Monnickendam, Broek in Waterland en op Marken, vond gisteren de finale plaats in het Markerveerhuis in Monnickendam. De pubquiz, georganiseerd vanwege het feit dat het honderd jaar geleden is dat Waterland onder water stond, is een succes.

Heel wat teams schreven zich in, waarvan gisteren de beste groepn bij elkaar kwamen. Zoals de ’Troeters’ uit Monnickendam. ,,Ik heb zelf bij het het Hoogheemraadschap gewerkt, dus weet inderdaad wel wat. Maar het is niet zo dat we ons specifiek hebben voorbereid”, aldus Simon Verbeek, die samen met drie vrienden aan een tafel zit en na ronde één nog bovenaan staat.

Twee tafels verderop zit team ’KNRM’. Een ploeg die geformeerd wordt door medewerkers van de Reddingsbrigade Marken. ,,Ook wij hebben ons niet speciaal ingelezen voor de finale. Al heb ik bijvoorbeeld wel het boek over de watersnood gelezen dat bij ons huis-aan-huis is verspreid”, vertelt Auke Teerhuis. Maar een serieuze voorbereiding blijkt ook onmogelijk. Want behalve vragen over de watersnood uit 1916, worden er ook algemene vragen gesteld. Wie of wat vormt bijvoorbeeld een bedreiging voor de voorplanting van de ijsvogel?

Liplezen

Verbeek van team ’Troeters’ geeft het antwoord. Maar wel met een hand voor zijn mond, zodat de andere teams niet kunnen liplezen. ,,We zijn hier voor de gezelligheid. Alleen als je meedoet, wil je ook winnen.’’

De kennis van Verbeek blijkt echter niet genoeg. Hij ziet net als de aanwezige burgemeester Luzette Wagenaar toe dat ’Muscles and Brains’ net één vraag meer goed heeft. ,,Het was zeker een succes. Alle kernen uit Waterland deden mee en er is met veel enthousiasme gereageerd op onze quiz”, aldus organisator Gerard Meij.

De bemaling van het Schermerboezem wordt overigens verzorgd door het Zaangemaal en de Helsdeur en de voorplanting van de IJsvogel loopt gevaar bij vorst. Het is maar dat u het weet.

Uitslag finale ’Een dijk van een quiz’

1: Muscles and Brains (Broek in Waterland), 19 punten.

2: Terrasgenoten (Marken) 19 punten.

3: Troeters (Monnickendam) 18 punten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.