Wietruzie kostte Nick Bood (16) zijn leven

Voor Nick Bood werd een stille tocht gehouden.

Voor Nick Bood werd een stille tocht gehouden.© Foto: Erik Rietman/archief

Wouter Laumans en Koen Nederhof
Zaanstad

De 16-jarige Nick Bood werd eind april doodgestoken in Zaandam vanwege een ruzie over wiet. Nick zou een geldschuld hebben bij de 15-jarige Yasin. Die zit op dit moment samen met de 18-jarige Mads vast voor de fatale steekpartij in het centrum van de stad. Hoe een puberale ruzie over drugs uitmondde in een fatale steekpartij.

Vanwege het lekkere weer en de voorjaarsvakantie is er veel jeugd op de been op zaterdag 29 april. Ook de 16-jarige Nick Bood is op pad, samen met zijn stiefbroer Lester die even oud is als hij. Nick is een populaire jongen met veel vrienden. Volgens zijn omgeving een joviale puber met een grote mond. Een jongen die erom bekendstaat dat hij blowt en zo nu en dan wat softdrugs verkoopt aan een ander.

Wie ook op pad is, is de 15-jarige Yasin. Of althans, hij hangt in de buurt van het Zaantheater. Een bekende hangplek in de stad, waar in hoekjes de vloeipapiertjes en lege wietzakjes liggen. Hoewel klein van stuk heeft deze Zaanse havist volgens vrienden en schoolgenoten een reputatie van dealer.

Yasin chillt er met een groepje, waar ook zijn vriend Mads (18) deel van uitmaakt. De twee kennen elkaar, onder meer van de lokale schaakvereniging. Op de vereniging kennen ze hem als een aardige, onopvallende jongen. Talentvol, doodnormaal. Mads komt uit een maatschappelijk betrokken, intellectuele familie. Hij staat verder bekend als een snelle man op het voetbalveld.

Stom toeval

Het is volgens bronnen rond het onderzoek stom toeval dat Yasin en Nick elkaar tegenkomen op het plein bij de Dam, maar al snel is het bonje. Volgens bekenden van het duo heeft Nick nog een schuld bij Yasin. Maar diens geduld is op. Het wordt ruzie. Yasin trekt het mes dat hij bij zich draagt en graag laat zien aan leeftijdsgenootjes om stoer te doen.

Ditmaal blijft het niet bij stoer doen. Yasin dreigt dat hij Nick zal steken. En voegt dan de daad bij het woord. Nick, die het op een lopen zet, bezweert luidkeels dat hij zal betalen. Zo’n honderd meter verderop stort Nick in elkaar, op de stoep voor het failliete café Percy’s Corner. Daar zou hij nogmaals zijn gestoken door Yasin, die vervolgens net als Mads en andere jongeren verdwijnt.

Toegesnelde hulpdiensten reanimeren Nick. Een ambulance neemt hem mee naar het VUmc. Hij overlijdt later aan zijn verwondingen. Mads wordt de zondagavond erop aangehouden, maar hij ontkent in alle toonaarden dat hij Nick heeft aangeraakt. Yasin wordt de maandag na de steekpartij vastgezet.

Veel leeftijdsgenootjes zijn getuige van het hele gebeuren. De school van Yasin bevestigde dinsdagmiddag in een brief aan de ouders dat een leerling verdachte is in de zaak. De rector van de school ontkent dat er problemen spelen met drugs of wapens, waar dat op andere scholen wel het geval lijkt. Wietzakjes in het plantsoen voor de deur? Die zijn van oudere hangjongeren, zegt hij. Bij het Trias VMBO in Krommenie staat onderwijl een tafeltje leeg in de examenzaal. Nick Bood, die er een technische opleiding volgde, had hier de laatste stap moeten zetten in zijn schoolloopbaan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.