Stoelendans met panden door kunstcentrum Hoorn

Jaap Stiemer
Hoorn

De bouw van een Centrum voor de Kunsten in Hoorn zal een ware stoelendans met panden veroorzaken. Blauwe Schuit, bibliotheek, muziekschool en Manifesto zullen een nieuwe bestemming krijgen, wanneer ze naar een centraal pand in het stationsgebied van Hoorn verhuizen.

De Hoornse politiek praat komende dinsdag voor het eerst oriënterend over het idee. De vergadering is vooral bedoeld voor het vormen van een mening. De betrokken instellingen hebben, samen met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, enkele jaren terug al een intentieverklaring ondertekend. Daarmee spreken ze zich uit voor de vorming van zo’n centrum, dat niet alleen een functie voor Hoorn, maar voor de hele regio zal krijgen.

De centrale bibliotheek en de Blauwe Schuit hebben eerder al aangegeven klaar te zijn met de huidige huisvesting. De bibliotheek wil zich veel meer als een West-Friese instelling profileren, nabij het station. De Blauwe Schuit zit nu in een pand waar de energierekening ’nauwelijks op te brengen is’, aldus de financiële doorrekening van de plannen. Hierin wordt gesteld dat het risico groot is dat de Blauwe Schuit ’omvalt’ wanneer het in het huidige pand blijft. De aanpalende Turkse moskee is geïnteresseerd in het overnemen van het gebouw.

Manifesto ervaart problemen met de afgelegen plek van de zaal en ook de omvang ervan. De verkoop van het pand aan een sportschool of fysiotherapiepraktijk wordt als haalbaar gezien. De muziekschool in de Noorderstraat zou tot woningen omgevormd kunnen worden, wat ook geldt voor de plek van de bibliotheek.

De opbrengst van de verkoop van de panden zou ingezet moeten worden voor de bouw van het nieuwe centrum, al willen de instellingen er ook de inrichtingskosten mee betalen.

Fuseren

Alle betrokkenen zien voordelen op financieel gebied, omdat er straks in één centrum veel zaken samen gedaan kunnen worden. Ook nu werken Muziekschool Gerard Boedijn en Manifesto al intensief samen en is er over gesproken om Boedijn en Blauwe Schuit te laten fuseren.

In de financiële doorrekening van de plannen is uitgegaan van een ’worst case scenario’ en een ’kansen scenario’. In het slechtste geval levert de vorming van het Centrum voor de Kunsten een openstaande post van 3,4 miljoen euro op. Het behoudend berekende positieve scenario levert juist een extra ruimte op van 1,8 miljoen, bovenop de 12,5 miljoen die de bouw gaat kosten en die onder meer betaald wordt uit verkoop van panden.

De algemene raadscommissie praat dinsdag 22 september over het plan, deze vergadering begint om 20 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen