Het nieuwe schrijven is wel te leren in bieb

Fokke Zaagsma
Amsterdam

Coderdojo heet het groots opgezette programmeer-event gisteren in de Ziggodome. Het is de grootste Coderdojo tot nu toe in heel Europa en is georganiseerd door een grote groep vrijwilligers.

Scholen uit de verste uithoeken van het land reisden erheen. Van dichterbij kwamen de Julianaschool in Bilthoven en het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn. De Coderdojo is begonnen in Ierland en naar ons land overgewaaid.

Coder komt van coderen, het Engelse woord voor programmeren. Programmeren is volgens de organisatie het lezen en schrijven van de toekomst: ,,Achter iedere interactie tussen mens en computer zit een code."

Het Platform Onderwijs 2032 adviseert staatssecretaris Sander Dekker om programmeren te onderwijzen op de basisschool, zoals in Finland. Zolang dat niet gebeurt, is de Coderdojo een van de weinige manieren waarop kinderen gratis en georganiseerd in aanraking kunnen komen met programmeren.

In Leiden (BPlusCbibliotheek) en Heerhugowaard (Bibliotheek Kennemerwaard) en in de rest van het land worden het hele jaar door kleine dojo's georganiseerd. Ook weer door vrijwilligers.

Zie: www.coderdojo.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.