Genoeg grazers, maar geen griel gezien (ruim 8 km)

We doen ernstig ons best om een niet bestaande route te vinden in het enorme wandelgebied bij Castricum. We willen het veel geroemde duingebied graag ontdekken en wel op onze eigen manier. Welk weggetje we vanaf het Bezoekerscentrum De Hoep ook inslaan, overal struikel je over de paaltjes en pijltjes in geel, groen, rood of paars.

Er lijkt hier geen stukje onontdekt. En als we al een ander pad kiezen, versperren Grote Grazers de doorgang. Dan de groene route maar kiezen. Is dat erg? Nee, het wordt een wandeling uit een boekje.

Voor we de paden op gaan, blijven we langer dan van plan in het Bezoekerscentrum hangen. Wat een bijzonder gebouw en wat is daar veel te zien en te beleven. Alles wat je altijd al wilde weten over de flora en fauna van het duingebied is hier te vinden. Natuurlijk ook ruim aandacht voor het zuiveren van water. Dat krijg je wanneer een waterleidingbedrijf aan natuurbeheer doet.

Het is ook wel weer eens leerzaam om eerst te zien hoe bijvoorbeeld een duinlandschap ontstaat en welke planten en dieren er leven, voor je het gebied intrekt. Dan weet je bijvoorbeeld dat je de zeldzame duinparelmoervlinder of de kommavlinder (hoe zou die er uitzien?) kunt tegenkomen. Niet dat we een van die twee soorten gezien hebben, maar toch. Het had gekund. Overigens zijn er vlindersoorten genoeg te bewonderen. Vooral bij het Geversduin fladderen ze dat het een lieve lust is.

We starten op het Johannapad en voor we links de Limietweg opgaan, werpen we eerst een blik door de kijkgaten van het vogelobservatiehut (mooi scrabblewoord) naar het meer. We denken duikende dodaarzen te zien, maar het zouden ook futen kunnen zijn. De vele zwaluwen met vogelbekkies vol muggen, die rakelings over het door PWN schoongemaakte meertje scheren, herkennen we wel zonder problemen. Maar de griel, die een dag na onze wandeling is gespot en uitgebreid in deze krant beschreven, hebben we aan alle kanten gemist. Dat is een beetje jammer. Was toch wel bijzonder wanneer we die zeldzame dwaalgast gezien hadden.

Wat we gelukkig niet kunnen missen is de prachtige wit bloeiende stokroos tussen de vele gele teunisbloemen vlakbij de observatiehut. En dat mag ook wel eens in de krant.

We willen na een graspad van onze groene route afwijken en rechtsaf slaan, maar die weg wordt versperd door Grote Grazers. ’Blijf op ruime afstand’ waarschuwt een bord. Ja, hallo, hoe doe je dat als honderden kilo’s risico dwars over het pad liggen? En nog jongen hebben ook? Hebben wij niet ooit geleerd dat je nooit dwars door de kudde mag lopen? Het avontuur lokt niet echt, dus volgen we weer braaf de voorgeschreven route.

Na een prachtig stuk door bos met oude eiken met geurende kamperfoelie, moeten we weer uitkijken volgens de naam van een statig oud huis. ’Kijk Uit’, het staat er toch echt. Maar waarvoor? We kijken behoedzaam om ons heen, maar er komt geen kudde Grote Grazers aanstormen. Later leren we dat dit een waarschuwing van heel vroeger was (1736), omdat er bij dit huis zes wegen samenkomen. Voor die tijd zullen het wel wegen met druk paard- en wagenverkeer geweest zijn. Nu komen we geen kip, laat staan een dwaalgast, tegen op geen van de zes paadjes.

Nog meer vroeger ervaren we wanneer we verder lopen. De rechte lanen verraden dat hier ooit landgoederen waren. Van het landgoedgevoel is niet veel meer over wanneer we over de Doodelaan lopen. Het lijkt hier wel te spoken. Bomen hebben grillige vormen. Krakende takken klinken als piepende deuren. We voelen ons achtervolgd, maar wanneer we omkijken is er niets te zien. Dat zegt natuurlijk niets in zo’n bos. Opgelucht bereiken we een zonnige open vlakte.

Linksaf, rechtsaf, rechtdoor, stukkie terug, rechtsomkeer. We hoeven de wandeling deze keer niet zo gedetailleerd te beschrijven. Gewoon de groene driehoekjes volgen en je ervaart vanzelf de enorme variatie van het Noordhollands duinreservaat. Een wandeling als uit een boekje: meer dan de moeite waard.

Marja van Spaandonk

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.