Enkhuizen reikt Congo de hand tijdens benefietmiddag Tuwungane

Ricardo, Deborah, Chloe, Claude, Sathy en Suzie Kiambe bij jongerencentrum Cayen.© eigen foto

Tanja Koopen
Enkhuizen

’Elkaar de hand reiken’ betekent ’Tuwungane’ in het Swahili. Of: ’Wij zijn er om elkaar te helpen’. Met de benefietmiddag Tuwungane laat Enkhuizen zien dat het door conflicten verscheurde Congo er niet alleen voor staat.

Het initiatief voor deze tweede benefietmiddag op het plein bij Onder de Wester komt van Suzie Kiamb. De Congolese vluchtte in 2011 naar Nederland. Twee jaar later kwamen haar kinderen over. Samen leven zij nu in veiligheid in Enkhuizen, en nemen daar actief deel aan de gemeenschap. Ze zijn van de partij bij de 5 meiviering en ze dragen hun steentje bij aan de Multiculturele dag in de Bonte Veer. Nu wil Suzie iets doen voor de moeders en kinderen die in Congo slachtoffer worden van de al jaren voortdurende oorlog daar en het minder goed hebben dan zij en haar gezin.

Stichting Opan

Jongerenwerker Jazie Veldhuyzen helpt haar daarbij. Hij organiseerde vorig jaar voor het eerst een multicultureel evenement op het plein. ,,Daar hebben we van geleerd. Nu doen we het nog beter.’’ Hij heeft de vijftig vrijwilligers van Cayen weer opgetrommeld en de lokale ondernemers enthousiast gemaakt.

De opbrengst van deze bijzondere benefietmiddag gaat naar de Stichting Opan in Congo, die het leven in het land probeert te herstellen. Want dat is hard nodig. ,,Weinigen zijn op de hoogte van de situatie in Congo. Het is vergelijkbaar met een land als Syrië. Er zijn 3,5 miljoen mensen ontheemd, miljoenen zijn gevlucht of gedood. Het is een ernstig conflictgebied, dat helaas vrijwel totaal buiten de media blijft.

Dat moet veranderen. Het thema van de benefietmiddag op zaterdag 15 juli vanaf 13 uur is een safehouse voor Congo. Dus ademt de middag Congo in muziek, dans en in de kleding die Suzie zelf maakt. Haar kinderen gaan haren traditioneel vlechten en geven een workshop. Er zijn djembélessen, maar er treden ook Enkhuizer muzikanten als Hans Malagride op. Er is een dj en er zijn oud-Hollandse spelletjes. Alles om moeders en kinderen in een door oorlog verscheurd gebied een veilig bestaan te bieden, waar ze vaardigheden kunnen leren.

Veldhuyzen: ,, Enkhuizen en Congo komen hier samen en laten elkaar zien wat ze te bieden hebben, dat is juist zo mooi aan deze middag.’’

Tuwungane: zaterdag 15 juli van 13 tot 17 uur in de Westerstraat Enkhuizen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen