Crisis bij vogelopvang Den Helder

Ed Dekker
Den Helder

Vrijwilligers en bestuur van vogelopvang De Paddestoel in Den Helder hebben het vertrouwen in elkaar verloren. De ene partij heeft totaal geen geloof meer in de ander. Er is sprake van een ernstige crisis.

Beheerster Jamy van Meer kan niet meer zelfstandig uitgaven doen voor het asiel. Het bestuur heeft de bankpas van De Paddestoel laten blokkeren. Voor voer zijn de vrijwilligers nu aangewezen op giften van vogelliefhebbers. Op Facebook is grote verontrusting over de crisis ontstaan.

De vrijwilligers willen een nieuw bestuur. Het vertrouwen in de zittende personen hebben zij opgezegd. Dit hebben zij maandag het bestuur laten weten per aangetekende brief.

Vier vogelliefhebbers zijn bereid een nieuw bestuur te vormen: Fred van Vliet, Henk Post (beiden actief bij de Vogelwerkgroep Den Helder), Ruth Kraak en Jiska Tabak (twee van de tien vrijwilligers van De Paddestoel). Allen komen uit Den Helder.

Huidig voorzitter Jack de Graaf uit Wieringerwaard reageerde maandag niet verbaasd. De brief was in het weekeinde aangekondigd.

Beraden

De Graaf en zijn medebestuursleden lijken niet van plan te zijn plaats te maken. ,,We beraden ons’’, aldus De Graaf. ,,Deze week nemen we een beslissing. Maar opstappen lijkt mij niet in het belang van het vogelasiel. Dan krijgt de groep Jamy van Meer vrij spel. Dat is niet goed voor de toekomst van De Paddestoel.’’ Beheerster Jamy van Meer krijgt sinds juli geen salaris meer en zet zich sindsdien fulltime in als vrijwilliger.

Penningmeester Fred van Vliet van vogelwerkgroep Den Helder wil verder met Van Meer. ,,Net als met alle andere vrijwilligers. In het belang van de opvang van vogels. En daarom wil ik mij inzetten voor De Paddestoel. Nu gaat het niet goed.’’

Bij beide partijen is het vertrouwen in de ander volledig verdwenen. Verwijten klinken over en weer. Het bestuur zou geen interesse hebben en een fatsoenlijk beheer onmogelijk maken, Jamy van Meer zou haar eigen gang gaan en niet volgens de regels werken. De Paddestoel is een vereniging, maar heeft geen leden. Twaalf personen hebben zich in oktober aangemeld. ,,Dat hebben we nog in beraad’’, aldus Jack de Graaf. Twaalf anderen melden zich binnenkort aan.

Bijeen roepen

Van Vliet wil hen en andere sympathisanten bijeen roepen. ,,Voor een vergadering in maart, als het huidig bestuur niet zelf opstapt. Dan gaan wij verder: een nieuw bestuur mét leden en alle huidige vrijwilligers.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.