Tromp als arts voorlopig buitenspel

Redacteur Schagen
Tuitjenhorn

De plaats van huisarts Nico Tromp, die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is geschorst, wordt nu in de Huisartsenpraktijk Tuitjenhorn ingenomen door een waarnemer.

Niemand in de praktijk wil commentaar geven op het besluit van de IGZ of op het strafrechtelijk onderzoek dat door het Openbaar Ministerie is ingesteld.De zaak met Tromp kwam aan het rollen toen de inspectie een tip kreeg dat de arts uit Tuitjenhorn bij een euthanasie niet zorgvuldig zou hebben gehandeld.

Jos de Ruyter in Schagen is gepensioneerd huisarts en is nu scanarts: de tweede arts die de rechtmatigheid van een euthanasieverzoek moet beoordelen. ,,Voorop gesteld: ik ken deze zaak niet. Ik kan daarom alleen een aantal zaken noemen waarmee een arts bij euthanasie te maken heeft. Je moet aan de zorgvuldigheidseis voldoen. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een uitzichtloos ondraaglijk lijden én dat het de uitdrukkelijke, vrijwillige en weloverwogen wens van de patiënt is. Dit laatste moet bij voorkeur schriftelijk zijn vastgelegd. De arts moet de patiënt zorgvuldig voorlichten.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.