Philips investeert in ’brainwave-technologie’

Saskia Knegtering
Amsterdam

Philips investeert de komende jaren in techniek die het mogelijk maakt apparaten te besturen via spraak-, oog- en hersencommando’s. Dergelijke toepassingen bieden uitkomst voor onder meer patiënten met spierziekten zoals ALS, zo meldde het elektronicaconcern dinsdag.

Met de nieuwe technologie wordt het voor patiënten in de nabije toekomst mogelijk om thuis eenvoudig een tv, een tablet of ander elektronisch apparaat met hun ogen of gedachtes te besturen. Philips heeft samen met partner Accenture een eerste versie van de technologie ontwikkeld. Die wordt in de komende tijd verder getest.

Met de aangekondigde bezuinigingen in de gezondheidszorg denkt Philips dat er een belangrijke rol is weggelegd voor nieuwe technologie. Wanneer bijvoorbeeld ALS-patiënten de controle over hun spieren en ogen verliezen, kunnen ze de Philips-producten thuis of in het ziekenhuis met behulp van hun hersenen toch effectief bedienen.

„Zaken als de cv lager zetten of een zonnescherm uitklappen. Het zijn allemaal toepassingen die eventueel kunnen worden ingepast”, stelt projectleider Bob Koppes. „Maar ook voor ziekenhuizen kan het uitkomst bieden, bijvoorbeeld met het omhoog of omlaag zetten van een ziekenhuisbed. Of als het voor een patiënt niet meer mogelijk is om zijn stem te gebruiken. Via de gecombineerde technologie is het dan toch mogelijk zich verstaanbaar te maken.”

Koppes kon niet zeggen hoeveel geld er met de ontwikkeling van de technologie is gemoeid. „In algemene zin investeren we nu in de technologie en kijken wat er allemaal mogelijk is, zowel thuis als in het ziekenhuis”, legde hij uit. „Het is ook nog te vroeg om te zeggen wanneer het systeem beschikbaar zal worden voor patiënten.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.