Meesterchef Jef op een kwartier afstand

De leerlingen kijken naar hoe Jef de lamsbouten klaar maakt.© Foto George Stoekenbroek

Vlada Brenici
Den Helder

„Hey man, maak even een foto voor m’n moeder!”, roept Sven Paus (15) door de keuken naar zijn klasgenoot, terwijl hij de pan met champignons behendig schudt. Hij en zijn medeleerlingen uit klas JBK2K van het Junior College kregen maandag een masterclass van chefs Jef Schuur en Koen de Weert. De klas won de prijs na het deelnemen aan de horeca roadshow.

In de keuken van schoolrestaurant De Twee Getijden legt chef Jef Schuur de leerlingen uit hoe je een lam klaarmaakt. Schuur runt zijn hotel en restaurant Bij Jef in Den Hoorn, op een kwartier afstand van Den Helder. Hij kreeg in 2009 een Michelinster. Na een introductie over zijn vak begint Schuur met het uitbenen van een Texels lam. De leerlingen kijken verwonderd toe. Als starter krijgen ze een koekje van lamshuid. „Verder bereiden we vandaag een hotdog met tzatziki, gepekelde lamsnek en lamsbout.”

„Alles wat op tafel komt maken we zelf”, vertelt Jef. „En wat we niet zelf maken, komt vaak van het eiland. Zo hebben we een mevrouw van wie we tuinbonen en peulen krijgen”, zegt Koen de Weert.

De lamsnek wordt in de pan gegooid. Ondertussen bereiden Koen en Sven de groenten die bij het gerecht worden geserveerd. Sven gooit voorzichtig wat sjalotjes bij de champignons, doet er wat peterselie bij en roert ondertussen de jus. „Alles wordt tegelijkertijd bereid”, zegt Koen, terwijl hij naar de lamsbouten wijst die in de oven liggen.

„Toen ik net zo oud was als jullie wist ik al dat ik chef wilde worden in een eigen restaurant”, vertelt Jef. „Heeft u ook vmbo gedaan?”, vraagt een van de leerlingen nieuwsgierig. „Ja”, zegt hij. „Als je vmbo hebt gedaan, zul je misschien harder moeten knokken dan anderen die slimmer zijn. Maar als je echt wilt, kun je alles bereiken”, is zijn boodschap aan de leerlingen.

Nadat de jongeren hun handen hebben gewassen, kunnen zij aan de slag met het opmaken van de borden. In een rij lopen ze achter elkaar aan, om elk bord te voorzien van jus, spitskool en het vlees. Vervolgens mogen ze de gerechten opdienen. „De borden altijd met het logo naar boven”, benadrukt Jef. Voldaan nemen de leerlingen plaats. Wat voorzichtig prikken ze in de stukjes vlees, maar de stilte in het restaurant verraadt dat het gerecht in de smaak valt: na een kwartier zijn de borden leeg. De leerlingen geven de chefs een hand. „Moeten we nog een selfie maken?” vraagt Jef. Ze stemmen vrolijk in en vereeuwigen het bezoek van de sterrenchef aan hun school.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.