Reisbureau wil met groepje naar Afghanistan

Van onze verslaggever
Utrecht

Afghanistan is de nieuwste ’hotspot’ voor avontuurlijke vakanties, al is het in grote delen van het verscheurde en door oorlog geteisterde land nog steeds onveilig.

Het ministerie van buitenlandse zaken geeft voor het hele land code rood. ,,Reis niet naar en in Afghanistan. Er is acuut gevaar van ontvoeringen en een hoog risico op aanslagen en geweld”, is het advies.

Toch gaat het reisbureau CultureRoad het er in augustus op wagen. ,,We gaan met een groep van acht toeristen vanuit Oezbekistan het noorden van Afghanistan in. Daar is het volgens onze bronnen veilig, maar vooral ook erg mooi en bijzonder. We reizen met een ervaren lokale gids”, zeggen initiatiefnemers Rik Brinks en Caspar Steinebach.

Ze houden naar eigen zeggen steeds contact met online netwerken van ngo’s, consulaten en hulpverleners ter plekke. ,,Daardoor weten we van dag tot dag wat er loos is. Zo nodig passen we onze route aan of pakken even het vliegtuig. Zeker, we zoeken grenzen op, maar mijden levensbedreigende gebieden.”

Volgens Brinks en Steinebach worden Afghanistan-vakanties door de meeste reisverzekeraars gedekt, maar het Verbond van Verzekeraars ontkent dat. ,,In ieder geval niet door gewone wereldpolissen. Daarvoor is het er toch te gevaarlijk, zoals ook het duidelijke reisadvies van Buitenlandse Zaken aangeeft”, aldus Rudi Buis.

Zonder dekking draaien de reizigers volgens hem zelf op voor de kosten als er wat gebeurt en bij evacuatie. ,,Het is bij bepaalde verzekeraars in het buitenland wel mogelijk om een speciale molestpolis af te sluiten, maar die is stukken duurder.”

Risicolanden

De twee jonge reisondernemers beweren nog nooit problemen te hebben gehad in andere risicolanden, zoals Noord-Korea, Haïti en Venezuela met de meest onveilige stad Caracas, waarheen ze het afgelopen jaar naartoe gingen.

Het verschil met Afghanistan is dat het ministerie voor Haïti code oranje afgeeft (alleen noodzakelijke reizen) en voor Venezuela en Noord-Korea geel (oppassen; veiligheidsrisico’s).

Volgens Steinebach en Brinks zijn deze adviezen echter niet bindend. ,,Reizigers zijn zelf verantwoordelijk of ze willen gaan of niet. Wij vragen wel aan onze klanten of ze verzekerd zijn. En ze moeten een formulier tekenen dat onze aansprakelijkheid afwijst.”

De mensen die kiezen voor zo’n reis zijn volgens hen met name avontuurlijke backpackers die een nieuwe spannende ervaring zoeken voor een goed verhaal. ,,Wij gaan naar plekken waar zelden toeristen komen. Dat is de kick.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.