Den Helder leidt ziekenhuisgesprek

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

De gemeente Den Helder gaat het gesprek organiseren tussen de Noordwest Ziekenhuisgroep, het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraar VGZ om ervoor te zorgen dat spoedzorg en acute verloskunde behouden kunnen blijven in het Helderse ziekenhuis.

De gemeente doet dit mede namens Hollands Kroon, Schagen en Texel. ,,Spoedeisende zorg en acute verloskunde zijn van ontzettend groot belang voor onze inwoners’’, zegt de Helderse wethouder Pieter Kos.

(Lees hier: Minister: Ziekenhuis Den Helder mag niet stoppen met spoedhulp)

,,We willen met het gesprek deze partijen tot elkaar brengen, zodat ze er met elkaar uitkomen. Dat ieder zijn verantwoordelijkheid en aandeel erin kan nemen. Nu praat het ziekenhuis steeds individueel met de verschillende belanghebbenden en worden de hete aardappelen heen en weer geschoven. Nu kunnen ze met elkaar praten.’’

In augustus luidde het Helderse Noordwest Ziekenhuis de noodklok dat er per januari gestopt moet worden met het verlenen van spoedeisende hulp en acute geboortezorg, als de Nederlandse Zorgautoriteit niet jaarlijks negen miljoen euro gaat bijdragen. Volgens de gemeentebesturen is het ’geen verrassing’ dat het ziekenhuis sterke verliezen draait.

’De locatie realiseert een beperkt zorgvolume, daarnaast brengt de locatie vanwege specifieke bereikbaarheidsnormen de verplichting om spoedeisende hulp en acute verloskunde aan te bieden’, aldus de burgemeesters van de Noordkopgemeenten in een brief aan minister Schippers. Zij verzoeken ’met klem om samen met uw ministerie, de zorgverzekeraar, en de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep alles in het werk te stellen om blijvend goede spoedeisende hulp en acute verloskunde op de locatie Den Helder te bieden’.

Ook wijzen de besturen op het belang van het ziekenhuis voor de regio als grote werkgever.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.