Wijkteam huurt voor weinig in Zaanstad

Rob Swartr.swart@hollandmediacombinatie.nl
Zaanstad

Sociale wijkteams betalen een bodemprijs voor de ruimte die zij huren in de buurthuizen en die op hun beurt met moeite kunnen rondkomen.

De Lorzie, ’t Brandtweer, A3, De Palmboom en De Poelenburcht krijgen allemaal negentig euro per vierkante meter om de sociale wijkteams een jaar te huisvesten. De Vuister krijgt een paar euro meer, De Bovenkruier een tientje minder en De Kolk moet het met zeventig euro doen. Wethouders Rita Visscher en Jeroen Olthof hebben die huurprijzen aan de gemeenteraad van Zaanstad gemeld omdat het verhaal de ronde deed dat de wijkteams voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat is niet het geval, stellen de wethouders. Negentig euro is een gewone marktprijs voor maatschappelijke accommodaties, zeggen zij. Onderhandelingen over de prijs zijn naar ieders tevredenheid verlopen, aldus Visscher en Olthof.

Bedrijfsruimte

Een vergelijkend rondje langs bedrijfsruimte die te huur staat levert als beeld op dat negentig euro voor een ruimte die op loop- en fietsafstand van de woonomgeving is, niet duur is. Negentig euro is een gewone prijs voor bedrijventerreinen maar niet voor de binnenstad. Daar is de huur al gauw tientjes hoger.

Dat is ook Kees van de Berg opgevallen, voorzitter van buurthuis De Pelikaan in Krommenie. Hij vergeleek het met de huur die De Bedrijvige Bij vraagt. Die verhuurder richt zich ook op de sociaal-maatschappelijke markt. De kale huur is daar 111 euro en met servicekosten wordt het 137 euro per vierkante meter. Het sociale wijkteam is anderhalf jaar geleden uit De Pelikaan vertrokken. Van den Berg vroeg toen 125 euro huur, maar dat wilde het wijkteam niet betalen.

Volgens SP-raadslid Patrick Zoomermeijer zijn zeker twee buurthuisbesturen gepikeerd omdat er hard onderhandeld is. Daar zou een prijs uit gekomen zijn waarmee de buurthuizen nauwelijks geholpen zijn.

Fatsoenlijke prijs

De sociale wijkteams zijn niet de hele week bemand, maar de ruimte die zij gebruiken is zo ’eigen’ dat die voor niets anders benut kan worden. Zoomermeijer vindt dat de gemeente daarom een fatsoenlijke prijs moet betalen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.