Plastic gaat straks in oranje afvalbak

Cees Beemster
Hoorn

Inwoners van West-Friesland krijgen in de toekomst mogelijk een oranje afvalbak om plastic in te verzamelen. Deze minicontainer moet de plastic zakken vervangen.

Afvalbedrijf HVC adviseert de gemeenten om met de oranje containers te gaan werken omdat verwacht wordt dat hiermee meer kunststof verpakkingen worden gescheiden.

De oranje afvalcontainer zou de derde bak worden die West-Friezen krijgen om hun huishoudelijk afval te scheiden. Zij beschikken al over een grijze rolcontainer voor hun restafval, en een groene voor hun groenafval. Dit naast het oud papier, het glaswerk en het plastic dat tegenwoordig ook in de meeste huishoudens wordt gescheiden.

Het moet echter nog beter, vindt de Rijksoverheid. ,,We moeten er van de overheid naar toe dat we 65 procent van ons huishoudelijk afval gaan hergebruiken’’, vertelt Sandra Bruin van HVC.

Om dit te bereiken moet meer plastic apart worden gehouden. HVC denk dat de nieuwe oranje containers hieraan kunnen bijdragen. ,,Er gaat nu nog teveel plastic in de gewone grijze bak.’’

Of de oranje container er komt is nu nog niet zeker. ,,Het zit nog in de onderzoeksfase’’, aldus Bruin. ,,Wij zoeken dit uit en komen met een voorstel. Maar het is uiteindelijk aan de gemeenten Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Drechterland, Stede Broec, Koggenland en Opmeer om hierover een besluit te nemen. Die komen hiervoor in het CAW-bestuur pas in december weer bij elkaar.’’ Gestreefd wordt om dan de knoop door te hakken.

In de binnenstad van Hoorn, Medemblik en Enkhuizen hebben groepen bewoners nu vanwege ruimtegebrek geen afvalcontainer. Zij gebruiken net als voor hun plastic ook voor hun andere afval zakken die zij aan de weg zetten of in ondergrondse containers gooien. Bruin verwacht niet dat zij nu wel een oranje afvalbak krijgen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen