Wethouder Hollands Kroon wil geen ’burenruzie’, maar: ’Jeugdzorgstrop is mede schuld van Schagen’

Martijn Gijsbertsen
Anna Paulowna

Hij is beslist niet uit op een ’ordinaire burenruzie’. Toch is de gebrekkige informatievoorziening door de gemeente Schagen en het COWWI (Centrale Ondersteuning Wijkteams, Werk en Inkomen) volgens wethouder Theo Meskers er de oorzaak van dat ’zijn’ Hollands Kroon over 2016 negen ton moet bijleggen vanwege nagekomen jeugdzorgrekeningen.

,,De accountant signaleert dit nadrukkelijk in zijn rapport over onze jaarrekening’’, spreekt Meskers ferme taal.

Tegenvaller

,,Op dit punt valt noch het college, noch onze eigen organisatie iets te verwijten. Deze tegenvaller is een zure samenloop van omstandigheden, welke wending niemand heeft zien aankomen. Het was voor ons ook een schok.’’

Papieren dossiers

De administratie die Hollands Kroon pas vanuit het COWWI overgedragen heeft gekregen, blijkt niet actueel.

Zo zijn er - volgens een memo van collega-wethouder Mary van Gent aan de gemeenteraad - veel papieren dossiers meegekomen, die nog digitaal moeten worden verwerkt.

Achterstand

Om deze administratieve achterstand weg te werken, worden extra mensen ingehuurd.

Het COWWI ondersteunde tot voor kort inwoners uit beide gemeenten met een uitkering en jeugdzorgvraag.

Hollands Kroon trok de stekker uit deze samenwerking, omdat het volgens die gemeente circa een miljoen euro per jaar goedkoper kan.

Ontmanteling

De ontmanteling kost zowel Hollands Kroon als Schagen 2,2 miljoen euro. Volgens een eerste prognose heeft Hollands Kroon dat bedrag eind 2019 terugverdiend.

Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen stelde eerder het Noordhollands Dagblad dat die gemeente geen financiële strop vanwege nagekomen rekeningen heeft en ’precies wist wat er moest worden betaald’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.