Regering stelt betogers Thailand ultimatum

Saskia Knegtering
BANGKOK

De regering van Thailand heeft de betogers in de hoofdstad Bangkok maandag een ultimatum gesteld. Als zij voor donderdag de blokkades van regeringsgebouwen niet opheffen, zal met geweld worden ingegrepen, dreigde minister van Arbeid Chalerm Yoobamrung.

De tegenstanders van de regering eisen dat de parlementsverkiezingen van zondag niet doorgaan. Zij willen dat de regering aftreedt. Zij zien premier Yingluck Shinawatra als een marionet van haar broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door de strijdkrachten werd afgezet en in het buitenland woont. De nationale kiesraad pleitte maandag opnieuw voor uitstel van de verkiezingen. De raad vreest nog meer geweld als de stembusgang doorgaat.

Zondag werd tijdens een betoging tegen de regering een leider van de oppositie, Suthin Taratin, doodgeschoten. Vijf andere betogers raakten gewond. De betogers probeerden de toegang tot een stembureau te blokkeren. In Bangkok en elders verhinderden demonstranten bij tientallen stembureaus dat kiezers vooraf hun stem konden uitbrengen voor de verkiezingen van zondag. Meer dan twee miljoen van de 49 miljoen kiesgerechtigden hadden zich ingeschreven om afgelopen zondag al hun stem uit te brengen.

De demonstranten zien de stembusgang als een poging van Shinawatra om aan de macht te blijven. Op het platteland zijn haar broer en haar partij nog altijd zeer populair. De premier spreekt dinsdag met de kiesraad.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.