'Hollands Kroon moet monumenten beter gaan beschermen'

Marten Visser
Anna Paulowna

De gemeente Hollands Kroon moet een eigen gemeentelijke monumentenlijst maken.

Dat plan lanceren de fracties van GroenLinks, ChristenUnie en Progressief Hollands Kroon in de gemeenteraad. Volgens de partijen is het vreemd dat Hollands Kroon, in tegenstelling tot de meeste andere gemeenten, nog geen eigen monumentenlijst heeft.

Dit ondanks de vele historische gebouwen, stolpboerderijen, kerken en oude dorpen die de gemeente rijk is. Een deel hiervan staat uiteraard op de landelijke en provinciale monumentenlijst, maar dat is volgens de drie partijen niet genoeg.

Aanzet

Als het aan de fracties ligt wordt er snel een eerste aanzet gegeven en selecteert de gemeente tien historische gebouwen die op de nieuwe gemeentelijke lijst moeten komen te staan. De eigenaren daarvan kunnen dan aanspraak maken op een (bescheiden) subsidie van Hollands Kroon voor bij voorbeeld restauratiewerk.

Bescherming van gemeentelijke monumenten is volgens de partijen hard nodig. Sinds kort is het niet meer verplicht om een sloopvergunning voor deze panden aan te vragen, zodat ze in feite vogelvrij zijn. De gemeenteraad bespreekt het voorstel van GroenLinks, ChristenUnie en Progressief Hollands Kroon binnenkort.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.